Saturday, 20 April, 2024

Το επιχειρείν εν μέσω πανδημίας: Αγώνας αντοχής για την αγορά

Η οικονομική καταιγίδα που έφερε η επέλαση του COVID-19 στο επιχειρείν δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς που κλήθηκε να προσαρμοστεί

στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια κι ενώ μόλις είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, η πανδημία «χτύπησε» ανελέητα την παραγωγική δραστηριότητα βυθίζοντας την οικονομία ξανά σε ύφεση.
Οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό όπως και η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης προβληματίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους ενώ από το μέγεθος της ύφεσης που θα φανεί από τον Οκτώβριο θα κριθεί και το πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα που άφησε πίσω της η κρίση.
Η «ΜτΚ» δίνει το λόγο στους ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι εκφράζουν τους φόβους, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας στην πραγματική οικονομία. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεών τους είναι πως η έλλειψη ρευστότητας «στραγγαλίζει» τις επιχειρήσεις απειλώντας την επιβίωσή τους. Παράλληλα, οι απαιτήσεις και οι εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες για να διοχετεύσουν δάνεια αποκλείουν πολλές επιχειρήσεις από την δανειοδότηση και επιτείνουν την οικονομική τους ασφυξία, αποτελώντας τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.
«Πρόβλημα επιβίωσης»
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες της κρίσης, η οποία άλλαξε καταναλωτικές συνήθειες, καθώς έφερε ανασφάλεια, αβεβαιότητα, ακόμη και φόβο, στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση. Αρνητικά όμως επηρεάζονται από την αβεβαιότητα και οι επενδύσεις, ενώ είναι φανερό το πλήγμα που δέχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί τομείς της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτόν» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης.
Παραθέτει μάλιστα στοιχεία έρευνας του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία δύο στους τρεις καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης δηλώνουν πως έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στην αγορά και στα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο, ενώ μόλις το 25% προβλέπει ότι η ζωή θα επανέλθει στην προ της πανδημίας κατάσταση μέχρι το φθινόπωρο του 2020. «Είναι συνεπώς προφανής μια αισθητή μείωση της κατανάλωσης», αναφέρει.
Ο κ. Μασούτης επισημαίνει πως «το κλείσιμο της αγοράς και η μειωμένη ζήτηση ακόμη και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων δημιούργησε στις επιχειρήσεις σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί την ίδια την επιβίωση τους. Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της αγοράς τη στιγμή αυτή».
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΘ που επικαλείται ο κ. Μασούτης, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 90% δηλώνουν πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση. Παράλληλα, από όλα τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, το πιο δημοφιλές είναι η έκπτωση της τάξης του 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ υψηλά επίπεδα αποδοχής εμφανίζει και η έκπτωση της τάξης του 40% στο μίσθωμα επαγγελματικής στέγης, η αναστολή πληρωμής φόρων και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ.
Επαρκή και αποτελεσματικά κρίνει τα μέτρα στήριξης το 43% των ερωτώμενων επιχειρήσεων, ενώ το 38% τα θεωρεί ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας κρίνεται σε ποσοστό 66% σωστό και μάλλον σωστό και το 25% το θεωρεί λάθος και μάλλον λάθος.
Για το πρόβλημα της ρευστότητας, προέκυψε ότι το 61% των ερωτηθέντων έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% δεν έχει αιτηθεί.
Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημα του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη.
διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου