Saturday, 20 April, 2024

Τώρα: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, αναστολή δόσεων, διευκολύνσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις της νέας δέσμης οικονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού

από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Οικονομικών θα αναλύσουν τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα επιπλέον μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Τα νέα δεδομένα και σε συνέχεια του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτλακη ανακοινώνονται:
1ον Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, προσφέροντας διευκολύνσεις. Δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.
2ον Επεκτείνεται η ενίσχυση 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη. Καλύπτονται 1,4 εκατ. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που πλήττονται. Το συνολικό ποσό ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισ. Σήμερα θα δοθούν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα ανανεώνεται.
3ον Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου
4ον Η καταβολή του Δώρου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί αλλά μεταγενέστερα προς ελάφρυνση των επιχειρήσεων.
Ο Βρούτσης τώρα ανακοινώνει τα ποσά στήριξης των 800 ευρώ και για τις επιχειρήσεις “για να αντέξουν το μπουγάζι”…

Γεωργιάδης: «Με ένα τηλεφώνημα η αναστολή πληρωμής χρεών»
Με τη σειρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η αναστολή πληρωμής χρεών στις τράπεζες θα γίνεται με ένα τηλεφώνημα και πως όσοι επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν.
«Να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που έχουμε κατακτήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, και συμπλήρωσε:
«Σύνθημά μας “Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω”».
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες. «Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
«Επάρκεια υφίσταται. Όλες οι παραγγελίες (αντισηπτικά) είχαν παραδοθεί χθες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως προφανώς δεν τηρείται το μέτρο για τρία αντισηπτικά ανά καρότσι.
Βρούτσης: Δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα με το επίδομα αδείας
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε, ισχύει για ένα μήνα.
Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση. «Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη» υπογράμμισε ο ίδιος.
Ξεκαθάρισε επίσης, πως τα 800 ευρώ είναι ποσό αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.
«Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του» είπε επίσης, και συνέχισε: «Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν νομοθετικά τις επόμενες ώρες».
«Το δώρο του Πάσχα προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις/εργοδότες, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι έχουν δυνατότητα μπορούν να το καταβάλουν το Πάσχα» τόνισε επίσης ο κ. Βρούτσης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου και των μισθωτών στις 30 Μαρτίου.
«Οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς, οι συνταξιούχοι να μην πάνε στις τράπεζες».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου