Tuesday, 23 April, 2024

Υστέρηση 500 εκατ. παρουσιάζουν τα έσοδα τον Ιούλιο

«Τρύπα» ύψους 500 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο, αλλά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αντί 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%. Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν κρίσιμος μήνας, καθώς:

• Οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλουν 1,2 δισ. ευρώ που αφορά στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

• Ηταν ο πρώτος μήνας που κατεβλήθη ο ΦΠΑ με τον νέο υψηλό συντελεστή, που έχει από τον Ιούνιο αυξηθεί στο 24% από 23%.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστό από ποιους κωδικούς προέκυψε η «τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για τις αντοχές των φορολογουμένων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 3,5%.

Μέρος της απόκλισης αποδίδεται στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι και η υστέρηση στα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα.

Πάντως, δεδομένου ότι από εδώ και στο εξής οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο όγκο φορολογικών υποχρεώσεων, το σήμα που στέλνει ο Ιούλιος δεν περνά απαρατήρητο από το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα πρέπει να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (έως τον Ιανουάριο του 2017).

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών διατηρούν την αισιοδοξία τους, αφού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα έσοδα παραμένουν υψηλότερα του στόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 25,5 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το «μαξιλάρι» που είχε δημιουργηθεί από την καλή πορεία των εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο «απορροφήθηκε» τον Ιούλιο. Κατά το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα είχαν κινηθεί καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας της πολύ καλής πορείας των έμμεσων φόρων και ιδίως του ΦΠΑ.

Παράλληλα, για την ενίσχυση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει έμφαση στους ελέγχους στην αγορά. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλής, δήλωσε χθες στο Πρακτορείο 104,9 FM πως η Γενική Γραμματεία θα εκτελέσει πρόγραμμα 30.000 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη τη χώρα, μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.

kathimerini.gr
Υστέρηση 500 εκατ. παρουσιάζουν τα έσοδα τον Ιούλιο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου