Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

“Φωτιά” στις τιμές των καυσίμων! Αυξήσεις πάνω από 30% από τον Μάιο

Βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν το χέρι νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αλματώδη αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού φέτος κατά 50%

που διαμορφώνονται σε υψηλά τριετίας συμπαρασύροντας αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές της αμόλυβδης στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30% και άνω, σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάιο και κατά 16,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τις μέσες τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας. Έως το 25% φτάνουν οι αυξήσεις και για το πετρέλαιο κίνησης, όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα τιμών που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Πλέον η μέση τιμή σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται σχεδόν στο 1,70 ευρώ το λίτρο από 1,425 ευρώ πέρσι τον Ιούλιο. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν έναν ακόμη πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που έχει βάλει στο μικροσκόπιο την πορεία του πληθωρισμού.
Το αντίκτυπο στην τσέπη των νοικοκυριών από τα ακριβότερα καύσιμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς τώρα που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα μετακίνησης πολλοί περισσότεροι επιλέγουν να κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους, ενώ αρκετός κόσμος έχει φύγει ή ετοιμάζεται να φύγει για διακοπές με αυτά. Καυτός μπορεί να είναι και ο χειμώνας στο μέτωπο αυτό, εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις.
Υψηλότερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές
Οι τιμές μάλιστα των καυσίμων είναι ήδη πολύ ψηλότερες σε αρκετές πιο απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1,8 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες για την απλή αμόλυβδη λόγω αυξημένων μεταφορικών αλλά και αυξημένης κίνησης λόγω του καλοκαιριού.
Το φαινόμενο όμως είναι παγκόσμιο, ακόμη και για την Αμερική που παραδοσιακά τα καύσιμα είναι αρκετά φθηνότερα από την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως στις ΗΠΑ που είναι επίσης περίοδος διακοπών οι τιμές για ένα γαλόνι (3,8 λίτρα) αμόλυβδης έφτασε στη χώρα κατά μέσο όρο τα 3,13 δολάρια. Πρόκειται για αύξηση κατά 0,95 δολάρια ή 44% σε σύγκριση με πέρσι.
Κύριες αιτίες των αυξήσεων στο αργό πετρέλαιο και κατ’ επέκταση τα καύσιμα είναι η αύξηση της ζήτησης λόγω του ανοίγματος της οικονομίας παγκοσμίως μετά το τρίτο κύμα του Covid-19, αλλά και τα χοντρά παιχνίδια που παίζονται από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ διαμορφώθηκαν πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI έφτασαν τα 76 δολάρια το βαρέλι που είναι υψηλά επτά ετών και έχουν να καταγραφούν από το 2014.
Ρόλο στο νέο ράλι διαδραμάτισε και η αδυναμία των μελών του ΟΠΕΚ+ και ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να καταλήξουν σε συμφωνία για αύξησης της παραγωγής ενόψει ενίσχυσης της παγκόσμιας ζήτησης.

ot.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου