Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φόβοι για ντόμινο από το ”ναυάγιο” του Μαρινόπουλου – Η λίστα με τα χρέη

«Μάχη» αναμένεται να γίνει την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο καθώς πολυάριθμοι προμηθευτές που κινήθηκαν πιο έγκαιρα καταθέτουν «κύριες παρεμβάσεις» ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99 χαρακτηρίζοντάς την «μη νόμιμη, καταχρηστική αβάσιμη και αναληθή», καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εταιρία βρίσκεται ήδη από καιρό σε κατάσταση παύσης πληρωμών, για υποχρεώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ότι αφορά την ίδια την εταιρεία γίνεται λόγος για σταδιακή μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, προβλήματα τροφοδοσίας και σταδιακή αποδόμηση της φήμης της εταιρείας. Υποστηρίζει ότι υπήρξε μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά «ήταν δυσανάλογη ως προς τις πωλήσεις».

Η Μαρινόπουλος καταγράφει μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές μετά το 2011 «με αποκορύφωμα το 2015».

Όπως υποστηρίζεται, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας καθώς δεν μπορούσε να εισπράξει απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «οι πιστώσεις των franchise δημιουργήσανε τεράστιο ποσό μη εισπράξιμων απαιτήσεων.

Τα χρέη – ”μαμούθ”

Στην αίτηση αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015 οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ!, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον Δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ.

Ως προς τους εργαζόμενους οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα τραπεζικά δάνεια οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς την Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.

Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ) προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς την Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.

thestival.gr
Φόβοι για ντόμινο από το ”ναυάγιο” του Μαρινόπουλου – Η λίστα με τα χρέη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου