Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Χαλάρωση των capital controls για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χαλάρωση των capital controls για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Aπελευθερώνονται άμεσα οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό μέχρι του ποσού των 5000 ευρώ, όριο στο οποίο εμπίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων, που καταθέτουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε στη σύσκεψη της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους προσερχόμενους στη σύσκεψη ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αντιμετωπιστούν μέσα στον Αύγουστο όπου λόγω διακοπών υπάρχει μια κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της επιβολής capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές. Στόχος «να μας βρει έτοιμους ο Σεπτέμβριος», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μάρδας τόνισε πως «πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η συμφωνία θα κλείσει μέχρι τις 18-20 Αυγούστου. Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να πει πότε θα λήξει η εφαρμογή των capital controls και σημείωσε: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι διαρκώς να διευκολύνουμε όλο και περισσότερο τον κόσμο, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες από τη μεριά των Τραπεζών. Από τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό το πράγμα πρέπει να φαίνεται σιγά σιγά».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ενέκρινε ποσό περίπου 190 εκατ.ευρώ για την έγκριση συναλλαγών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Ειδικών Υποεπιτροπών και καλύπτουν αιτήματα που υποβλήθηκαν στις τράπεζες την περίοδο 22/7/2015 έως και 31/7/2015.

Ερωτηθείς σχετικά με τη φυγή επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας στη Βουλγαρία, ο υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για πληροφορίες από δημοσιεύματα και πως θα τοποθετηθεί επί του θέματος μόλις έχει τα επίσημα στοιχεία.

Σε ερώτηση για την πορεία των εσόδων στη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων σημείωσε ότι οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων για τα έσοδα του κράτους από τα πραγματικά έσοδα είναι μικρότερες από τα διαστήματα που δεν υπήρχαν capital controls, όπως π.χ. τον Απρίλιο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές του με το εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί το ημερήσιο εγκριτικό όριο των 5 εκατ.ευρώ ανά τράπεζα, ενώ διαβεβαίωσε ότι από το υπουργείο Οικονομικών ασκούνται πιέσεις για να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις των αιτημάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, που σήμερα καθυστερούν σημαντικά.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ θα δίνονται γρήγορα εγκρίσεις χωρίς διατυπώσεις. Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα στη συνάντηση ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ο κ.Παπαδόπουλος ζήτησε να υπάρξει ελαστικοποίηση των κεφαλαιακών ελέγχων και πίεση προς τις τράπεζες να εγκρίνουν άμεσα τα αιτήματα που καταθέτουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτεραιότητα, δε, πρέπει να δοθεί στα αιτήματα των επιχειρήσεων που έχουν containers στα λιμάνια και τα οποία δεν μπορούν να εκτελωνίσουν με συνέπεια να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα κόστη. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης Κώστα Καρούλη στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης περιμένουν να εκτελωνιστούν 3.800 containers από 5.000 που ήταν στο ξεκίνημα των capital controls.

Από τον πρόεδρο του ΒΕΘ τέθηκε ακόμη και το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από την προϋπόθεση που θέτουν οι τράπεζες για να δώσουν έγκριση στα αιτήματα των επιχειρήσεων να υπήρχε αντίστοιχη συναλλακτική δραστηριότητα το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Δείτε την απόφαση για την νέα χαλάρωση των capital controls εδώ

Πηγή: www.taxheaven.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου