Wednesday, 17 April, 2024

«Ψαλίδι» στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

Χάνουν έως και 50%

Μειώσεις δύο ταχυτήτων, που φτάνουν και στο 50%, στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου προβλέπει σχέδιο απόφασης του Μετοχικού Ταμείου. Από το σχέδιο, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, προκύπτουν κλιμακωτές μειώσεις από 25% ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση 16.000 μερισμάτων που λαμβάνουν παιδιά θανόντων γονέων μετά το 24ο έτος. Οπως επισημαίνεται στην εφημερίδα όλα τα μερίσματα έχουν επανυπολογιστεί στη βάση του νόμου 4052/12 και τα νέα ποσά που προκύπτουν είναι ανάλογα με τα έτη εισφορών και την ηλικία αποχώρησης, ενώ ενσωματώνουν και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Η απόφαση αναμένεται να ισχύσει από τον Φεβρουάριο, καθώς τα όρια άντλησης χρημάτων από άλλες πηγές έχουν εδώ και καιρό εξαντληθεί. Οι περικοπές δεν είναι οριζόντιες αλλά ανάλογες των ετών πληρωμής εισφορών και των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκαν τα αρχικά ποσά.
Ο επανυπολογισμός των μερισμάτων που έκανε το Μετοχικό Ταμείο, στέλνοντας και τους σχετικούς πίνακες στο υπουργείο Εργασίας για να πάρει την οριστική απόφαση, έγκειται στο γεγονός ότι εφαρμόστηκε ένας ενιαίος τύπος για όλους, ενώ τα αρχικά ποσά που είχαν πάρει οι συνταξιούχοι είχαν υπολογιστεί με διαφορετικό τρόπο για όσους αποχώρησαν μέχρι το 2011 με το παλιό μισθολόγιο και για όσους αποχώρησαν με το νέο μισθολόγιο που ισχύει από 1ης/11/2011.
iefimerida.gr

«Ψαλίδι» στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου