Friday, 19 April, 2024

«Όχι» του Eurogroup στην εκταμίευση του 1 δις

«Πάγωμα» της εκταμίευσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τον διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οδήγησε στη μετάθεση της αποδέσμευσης του ποσού στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, όπου το ζήτημα θα τεθεί σε νέα αξιολόγηση.
Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, την κυβέρνηση και βεβαίως τους Θεσμούς θα συνεχιστεί το επόμενο 20ήμερο, ώστε να βρεθεί ένα κατάλληλο σχέδιο το οποίο δεν θα προκαλεί μελλοντικά προβλήματα στο ενεργητικό των τραπεζών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να παρουσιαστεί μια ρύθμιση η οποία θα έχει μειωμένα όρια σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνηθεί. Πιθανότατα να μειωθεί το όριο προστασία των 250 χιλιάδων ευρώ καθώς και αυτό των εισοδηματικών κριτηρίων με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση πολλοί.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ένα «γενναίο» μέτρο θα έχει μεν προεκλογικό θετικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση, όμως, με τα «κόκκινα» δάνεια να είναι ακόμη το νούμερο ένα πρόβλημα των τραπεζών θα τις επηρέαζε αρνητικά.
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια στα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες είναι:
Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ
Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
Εισόδημα έως 12.000 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνουν, επίσης, επιμήκυνση του δανείου -άρα μείωση της δόσης έως και 30%, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής.
Βεβαίως, η μη εκταμίευση του ενός δις ευρώ δεν έχει επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας, υπάρχει το «μαξιλαράκι» ασφαλείας, αποτελεί όμως, ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν είναι μόνη της και δεν αποφασίζει μόνη της. Κι ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα παραμείνει για καιρό ακόμη αυστηρή. Εξάλλου, στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.
Στήριξη
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανέφερε ότι αναμένει συμφωνία για το θέμα «αγκάθι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας «τις επόμενες ημέρες», προκειμένου -όπως είπε- να εκταμιευθεί το 1 δις ευρώ μέχρι το Eurogroup του Απριλίου «το αργότερο».
Παρά το γεγονός ότι το θέμα της έλλειψης συμφωνίας αναφορικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη φαίνεται να «κόστισε» το πάγωμα της δόσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές, εντός τροχιάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε μάλιστα «εξαιρετικό νέο» την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου