Thursday, 28 March, 2024

Άρον-άρον μαζεύουν τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη «θύελλα»

«Δεν εννοούσε τον Σόιμπλε» λέει τώρα το Μαξίμου

Η κυβέρνηση απαντά στα δημοσιεύματα που ερμήνευαν τη δήλωση Τσίπρα: «Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης» ως αναφορά στον Σόιμπλε

Ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνισε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «ψυχολογικών θεμάτων» σήμερα στη Βουλή δεν αφορούσε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργού έγινε νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση στη Βουλή και είχε ως εξής: «Εκείνοι που τούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς. Μέρες που είναι, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου». Λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε προηγηθεί η σκληρή προσωπική επίθεση Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα με τη δήλωση: «Καμία κατανόηση όταν ο Τσίπρας ρίχνει ευθύνες σε Γερμανία για τις συντάξεις», η πλειονότητα των ΜΜΕ ερμήνευσε την αποστροφή του πρωθυπουργού ως αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Για τον λόγο αυτό ανώτατη κυβερνητική πηγή έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφερόταν στον κ. Σόιμπλε. Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο για ποιον τελικά μιλούσε…

Δεν γίνεται αυτό που θέλει ο Σόιμπλε…

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ, ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος εκλήθη να τοποθετηθεί και στο σχόλιο πολιτικού συντάκτη ότι «ο Σόιμπλε έχει τρελαθεί».  «Καλό δεν είναι αυτό; Σημαίνει ότι δεν γίνεται το δικό του…» σχολίασε η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Ο κυβερνητικός παράγοντας που εκτιμάται ότι απηχεί με αυθεντικό τρόπο τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος και απάντησε: «Όπως ξέρετε, έχω πέσει στη μαρμίτα της αισιοδοξίας».

Αναμένουν εξομάλυνση στο βραχυκύκλωμα με τους δανειστές

Έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των καθημερινών συζητήσεων με τους δανειστές εκτιμούσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με τους δανειστές ως προς το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση και θα δοθεί ένα κείμενο επί των ζητημάτων που θέτει το EuroWorking Group εκτιμώντας ότι θα υπάρξει διευθέτηση χωρίς να χρειαστεί συνεδρίαση άλλου οργάνου, όπως το Eurogroup.

Το ίδιο αισιόδοξος δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο. «Το πρόβλημα είναι η στάση του ΔΝΤ. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένας που να θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης πλην κάποιων που το κάνουν με τεχνητό τρόπο. Δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης» επισήμανε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εκτίμησε ότι η τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης προέρχεται κυρίως από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική τους κατανάλωση και σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυνάμεις που να θέλουν πτώση κυβέρνησης άλλης χώρας».

protothema

Άρον-άρον μαζεύουν τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη «θύελλα»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου