Thursday, 28 March, 2024

Έκτακτη συνάντηση Δημάρχων για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων

Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων συγκαλεί η ΚΕΔΕ μεθαύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα

που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων,  υπό το πρίσμα  των νέων δεδομένων,  που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης  στη χώρα μας.

Οι εργασίες της Συνάντησης  θα γίνουν δια ζώσης στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη (Αγίου Νικολάου 10), ενώ θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (https://kede.gr/). Ώρα έναρξης των εργασιών 10.00 π.μ.

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει με εισήγησή του ο πρόεδρος  Δημήτρης Παπαστεργίου,  ανοίγοντας τις εργασίες της Συνάντησης, ενώ θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών  Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Μείζον θέμα της Συνάντησης είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά τους προϋπολογισμούς των Δήμων και των ΔΕΥΑ.

Στη συνάντηση θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αλλά και οι συμμετέχοντες δήμαρχοι, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο προτάσεων προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων. Οι συνέπειες του πολέμου για τον λαό της Ουκρανίας, η έκφραση στήριξης προς τους δημάρχους της χώρας καθώς και η έμπρακτη ανάληψη δράσεων εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών,  είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα της Συνάντησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου με μήνυμά του ενόψει της έκτακτης Συνάντησης τονίζει:

«Η Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά το ξέσπασμα ενός άδικου και με δραματικές συνέπειες  για τον λαό της Ουκρανίας πολέμου. Ενός πολέμου  επικίνδυνου για την  ανθρωπότητα και με σοβαρότατες παγκόσμιες επιπτώσεις, με πρώτη την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.

Για μας, την Αυτοδιοίκηση, πρώτο ζητούμενο είναι να τελειώσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος για  να αναχαιτιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να  αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε. Ωστόσο ως Αυτοδιοίκηση δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να  βγούμε και πάλι μπροστά για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας από τις συνέπειες του πολέμου αλλά και για να διαχειριστούμε μια ανθρωπιστική κρίση, που μπορεί να μην δοκιμάζει άμεσα τη χώρα μας, αλλά σίγουρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους».

Η ατζέντα των θεμάτων της Συνάντησης

Η καταστατική θέση των αιρετών

Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε από 1-1-2022

Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο ΕΣΠΑ

Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ και η εφαρμογή της κινητικότητας

Η Πολιτική Προστασία στους Δήμους

Η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας

Η εφαρμογή ναυαγοσωστικής πολιτικής από τους Δήμους

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής

Η διεξαγωγή των εργασιών της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας αυστηρά τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας Covid-19. Για τη συμμετοχή σας απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου τριμήνου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου