Friday, 29 March, 2024

Έκτακτη συνάντηση των μεγάλων της ευρωζώνης με ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας

με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να διερευνύσουν τρόπους ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο μνημόνιο, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ραντεβού της Παρασκευής πραγματοποιείται στη σκιά των πληροφοριών περί διαφωνιών μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών και του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο MNI, το οποίο ανήκει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, γεγονός που φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας . «Παρά την πρόοδο, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» αναφέρουν οι εν λόγω πηγές που αναγνωρίζουν την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών, ως προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Αυτή η εξέλιξη, καθιστά δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος και τόνιζαν πως η Αθήνα θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, ακόμη ένας λόγος που είναι δύσκολη – έως σχεδόν αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup- είναι οι εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα που δεν έχουν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς όπως εργασιακά και δημοσιονομικά. Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι δίνουν λίγες περισσότερεςπιθανότητες στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Το ενδεχόμενο μη συμφωνίας στο ερχόμενο Eurogroup άφησαν να εννοηθεί και άλλες πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι οποίες παρότι αναγνώριζαν την πρόοδο που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις, τόνιζαν πως η συνεδρίαση «θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτιμήσουμε αυτήν την διαδικασία. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες».

newpost.gr

Έκτακτη συνάντηση των μεγάλων της ευρωζώνης με ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου