Saturday, 20 April, 2024

Αθώοι Κασιδιάρης-Μιχαλολιάκος για την κατηγορία υποκίνησης ρατσιστικού μίσους

Αθώοι κηρύχθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος από το Γ´ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας

στη δίκη που έγινε μετά από μήνυση του Παναγιώτη Δημητρά, για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που είχε προτείνει την αθώωση των τριών κατηγορουμένων.

Στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης οπαδοί του Κασιδιάρη άρχισαν να τον χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του. Ο Ηλίας Κασιδιάρης επέλεξε να εμφανιστεί στο δικαστήριο και έγινε δεκτός με επευφημίες από οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Ευελπίδων.

Στην απολογία του ο Κασιδιάρης αρνήθηκε την κατηγορία. «Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε εκπρόσωπος της κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά που λέγονται για Τούρκους πράκτορες… η Επιτροπή δεοντολογίας μου είχε βάλει ποινή γιατί ήρθα σε αντιπαράθεση με άλλους βουλευτές και όχι με τον συγκεκριμένο μειονοτικό βουλευτή. Ουδέποτε αναφέρθηκε σε εθνοτική καταγωγή ούτε σε εθνική συνείδηση. Αναφέρθηκα μόνο σε δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε.

Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι δεν ήταν ποτέ στη Βουλή τον Μάρτιο του 2018 όταν και κατά τη μήνυση έγιναν οι δηλώσεις των τριών κατά μειονοτικών βουλευτών τους οποίους οι Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος και Μιχαλολιάκος φέρονται να αποκάλεσαν «πράκτορες της Τουρκίας» καθώς έχουν «τουρκική συνείδηση».

«Οι Μιχαλολιάκος και Ηλιόπουλος δε συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επιτροπή και προτείνω την απαλλαγή τους» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας και συμπλήρωσε: Δεν ειπώθηκε η συγκεκριμένη φράση αλλά ακόμη κι αν είχε ειπωθεί δεν εμπίπτει στο ρατσιστικό λόγο. Δεν περιέχει φράσεις που παρακινούν σε βία. Την απαλλαγή και του Ηλία Κασιδιάρη».

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα είχε ανέβει ο Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος έχει υποβάλλει και τη σχετική μήνυση. «Οι φράσεις που ειπώθηκαν για τους μειονοτικούς βουλευτές ήταν ρατσιστικές» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Η φράση είχε αποδέκτες συγκεκριμένους; Προέτρεπε σε πράξη;

Μάρτυρας: Όταν λες κάποιον πράκτορα προκαλείς μίσος και ίσως προτρέπεις ανθρώπους σε πράξεις σε βάρος μειονοτήτων. Σε δήλωσή της η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή ανέφερε ότι έχει γίνει προσφυγή και από το κόμμα Κασιδιάρη κατά του κόμματος «Έλληνες» γιατί χρησιμοποιεί τον ήλιο της Βεργίνας. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση η κ. Πανταζή απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα Κανελλόπουλου και το κόμμα Νικολόπουλου.

Με συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν νωρίτερα οι οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρη τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οπου μετήχθη για να δικαστεί ως κατηγορούμενος στο Γαπ Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

«Ηλία θυμήσου είμαστε μαζί σου», «ο λαός απαιτεί ο Ηλίας στη Βουλή» φώναζαν οι οπαδοί του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. «Παρών» στη δικαστική αίθουσα ήταν και ο Παναγιώτης Ηλιοπουλος, που έχει αποφυλακιστεί με όρους και είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση μαζί και με τον Νίκο Μιχαλολιάκο για δημόσια υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, μετά τις τοποθετήσεις τους στην Βουλή τον Μάρτιο του 2018 κατά των μειονοτικών βουλευτών για τους οποίους οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως είναι «πράκτορες της Τουρκίας» καθώς έχουν «τουρκική συνείδηση».

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη κατέθεσε προσφυγή κατά του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Στην προσφυγή ζητείται να αναγνωριστεί το δικό του κόμμα ως δικαιούχος του ονόματος «Έλληνες» και να αφαιρεθεί η ονομασία από το κόμμα που ίδρυσε ο Κασιδιάρης. Η απόφαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου επί του θέματος θα εκδοθεί αύριο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου