Thursday, 28 March, 2024

ΑΜεΑ: Στη Βουλή το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματά τους

Βασίζεται σε έξι πυλώνες και περιγράφει 30 συγκεκριμένους στόχους για την επόμενη πενταετία

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Πρόκειται για συνεκτικό «οδικό άξονα» που βασίζεται σε έξι πυλώνες και περιγράφει 30 συγκεκριμένους στόχους για την επόμενη πενταετία.
«Το σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη της επόμενης 5ετίας για να υλοποιηθούν πολύ συγκεκριμένες δράσεις που θα αλλάξουν εντελώς το υπόδειγμα του τρόπου με το οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης εξηγώντας ότι εισάγονται μηχανισμοί παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του σχεδίου και δείκτες για την αποτελεσματικότητα των δράσεων.
-Το Κράτος στην υπηρεσία του Ατόµου µε Αναπηρία ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας, αναβάθμιση μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.
-Προστασία των Δικαιωµάτων των Ατόµων µε Αναπηρία που προβλέπει ειδική φορολογική πολιτική, αποιδρυματοποίηση, ανεξάρτητη διαβίωση κ.α.
-Προσβασιµότητα
-Συµµετοχή σε κάθε έκφανση της ζωής
-Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Δηµόσιας Διοίκησης
-Συνέργεια και Ανάπτυξη
Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως μια από τις προωθούμενες δράσεις προβλέπει την θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρίες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης μίλησε για «σημαντική ημέρα» ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης χαρακτήρισε το σχέδιο φιλόδοξο και αναλυτικό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου