Thursday, 28 March, 2024

Ανακοίνωση Καστανίδη για Ανδρουλάκη και έδρα: «Προσωπική προσβολή»

Ως «προσωπική προσβολή» χαρακτηρίζει την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να καταλάβει την έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Χάρης Καστανίδης.
Το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι ενοχλημένος από την απόφαση του προέδρου του κόμματος, ωστόσο σημειώνει ότι: «Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης».
Η ανακοίνωση του Χάρη Καστανίδη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α’ Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο.
Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται.
Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως.
Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου.
Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια. Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη.
Χθες στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έσπευδαν να προλάβουν την ενδεχόμενη αντίδραση του κ. Καστανίδη επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει για συμβολικούς λόγους την έδρα της περιοχής -αντί της Νότιας Αθήνας ή του Ηρακλείου-προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του Κινήματος στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα επιδιώξει να συμπληρώσει με άλλες κινήσεις την επιλογή αυτή: έχει ήδη δώσει οδηγίες για μια δυναμική επανεκκίνηση του προεκλογικού αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα και δη σε περιοχές, όπου το κόμμα του σημείωσε «χαμηλές πτήσεις» σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό.
Χθες μάλιστα κάλεσε στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη τον Στέφανο Παραστατίδη, πρώην οργανωτικό Γραμματέα (επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά) που εκλέχτηκε με ισχυρό ποσοστό στο Κιλκίς, για να αναλάβει επικεφαλής της εκστρατείας στη Βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο και το αρμόδιο επιτελείο του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατέγραψε στην Α’ Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες εκλογές μία από τις χειρότερες επιδόσεις του πανελλαδικά -7,94% – και εξέλεξε με «σταυρό», έναν βουλευτή, τον Χάρη Καστανίδη.
Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην τέταρτη σειρά κατάταξης, μετά την Ελληνική Λύση, έχοντας σημειώσει μικρή αύξηση του ποσοστού του σε σχέση με το 2019.
Στα ίδια περίπου «κυβικά» κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ και στη Νότια Αθήνα, όπου έλαβε ποσοστό της τάξεως του 7,54%- σε αντίθεση με το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους με το 21,81%, που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο.
Στη Νότια Αθήνα εκλέγεται ο Παύλος Χρηστίδης, πρώην εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία (όπως και ο Χάρης Καστανίδης) ενώ στη γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης εκλέγονται η Ελένη Βατσινά και ο Φραγκίσκος Παρασύρης- και οι τρεις είναι στελέχη από τη νεότερη γενιά, που θα αναλάβουν κρίσιμο ρόλο στην προεκλογική μάχη του δεύτερου ημιχρόνου.
Στελέχη πάντως της Χαρ. Τρικούπη επιμένουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να κατέβει στις προσεχείς εκλογές σε τρεις άλλες εκλογικές περιφέρειες- τη σχετική απόφαση θα λάβει προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο τη λίστα με τους υποψήφιους βουλευτές πανελλαδικά.
Κορυφαίο στέλεχος με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία υποστήριζε εν τω μεταξύ χθες ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είχε επισημάνει ο κ. Καστανίδης αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, ότι «πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης είναι η ενότητά της».
Ο κ. Καστανίδης την περασμένη Τρίτη-δύο ημέρες μετά τις εκλογές- και αφού είχε προχωρήσει η ενσωμάτωση σε σημαντικό βαθμό των σταυρών, που έδειχνε την επανεκλογή του, ευχαρίστησε με δήλωσή του «από καρδιάς» όλους τους πολίτες «που συμπορεύτηκαν και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ».
Και τόνισε επίσης ότι: «Αισθάνομαι ευγνώμων σε όσους και όσες με τίμησαν με την ψήφο τους και μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση της πόλης μας και της χώρας στη Βουλή και πάλι. Συνεχίζουμε τον αγώνα στην πρώτη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ. Για την Ελλάδα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου