Friday, 29 March, 2024

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κουρουμπλή περί προσφυγικού

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με το προσφυγικό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Συμμετέχοντας σε συζήτηση για το προσφυγικό στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως «είχαμε τα ίδια γεγονότα που ζούμε τώρα τις παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής».
Απαντώντας στη ρητορική περί «λαθρομεταναστών» της Στέλλας Καπνιά-κάτοικος Σάμου που συμμετείχε επίσης στο πάνελ της εκπομπής- το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως και τότε «οι Έλληνες μπήκαν ως λαθραίοι, αφού τους θέλετε λαθραίους».
«Άλλο πρόσφυγας και άλλο λαθρομετανάστης, μπήκαν παράνομα στη χώρα μου, είναι λαθρομετανάστες», ήταν η δήλωση της κυρίας Καπνιά που πυροδότησε τη φραστική αντιπαράθεση. «Δεν κερδίζετε με μία τέτοια τοποθέτηση», απάντησε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας:
«Και τότε οι Έλληνες μπήκαν ως λαθραίοι, αφού τους θέλετε λαθραίους. Τους ζητούσαν διαβατήρια. Τρεις μέρες πριν γίνει η Μικρασιατική Καταστροφή βγήκε διάταγμα ότι όλοι οι Ίωνες που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα μπουν μόνο άμα έχουν διαβατήριο».
Στην αντίδραση που προκλήθηκε on air περί ανόμοιου χαρακτήρα της σημερινής κατάστασης με το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, ο κ. Κουρουμπλής υπεραμύνθηκε της άποψής του.
«Η σημερινή κυβέρνηση εγκαταλείπει τους νησιώτες όπως εγκατέλειψε τότε η κυβέρνηση τους Ίωνες στην τύχη τους, αφού είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο ζητούσε για να μπει ένας Ίωνας Έλληνας στην Ελλάδα, έπρεπε να είχε διαβατήριο», είπε, αναφερόμενος στο νόμο 2870/1922 στο πρώτο άρθρο του οποίου αναφέρεται:
«Απαγορεύεται η εν Ελλάδι αποβίβασις προσώπων ομαδόν αφικνουμένων εξ αλλοδαπής, εφ’ όσον ούτοι δεν είναι εφοδιασμένοι δια τακτικών διαβατηρίων νομίμως τεθεωρημένων…».
Διευκρινήσεις μετά τις αντιδράσεις
«Δεν είπα καθόλου βλακεία. Είπα ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους νησιώτες όπως η κυβέρνηση τότε εγκατέλειπε τους Ίωνες στην τύχη τους αφού είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο για να μπει ένα Ίωνας στην Ελλάδα έπρεπε να έχει διαβατήριο», εξήγησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημερινές δηλώσεις του, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ».
Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα πρόσθεσε ότι «το Μικρασιατικό μέτωπο έπεσε στις 22 Αυγούστου. Ο Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε οι Έλληνες ήταν στα αζήτητα».
Αναφορικά το προσφυγικό και τις ενέργειες της κυβέρνησης ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «περιορίζει τις επιτάξεις στα νησιά ενώ θα έπρεπε να επιτάξει όλους τους δήμους της χώρας».
«Το πρόβλημα είναι εθνικό και πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί και εγώ ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξω όλη την κατανομή».
Ο πρώην υπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά ώστε να πάνε στην Ευρώπη που «έχει μια συμπεριφορά που κατατείνει στο σηκώστε όλο το πρόβλημα εσείς» και να τους πεί «ή μεταφέρετε τη διαδικασία του ασύλου στην Τουρκία και ό,τι πέφτει στην Ελλάδα ή και εμείς αφήνουμε ανοιχτά τα σύνορα».
«Αν δεν εκβιαστεί η Ευρώπη η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα γίνουμε όλοι ρατσιστές» συμπλήρωσε.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου