Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αποστάσεις Κατρούγκαλου από Καμμένο, αλλά με στήριξη στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να οξύνει την ένταση διότι οι θέσεις της εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι «θα τσακίσουμε» τους Τούρκους εάν ξεπεράσουν κατά ένα χιλιοστό τα όρια έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προήδρευσε του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «τα εθνικά δίκαια» της Ελλάδας είναι «αγκυροβολημένα» στην διεθνή νομιμότητα, και συνεπώς η Αθήνα δεν έχει λόγο να επενδύσει στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής.
Αντίθετα, είπε, η Άγκυρα χρειάζεται την όξυνση της έντασης καθώς έχει αναθεωρητικές βλέψεις και συνεπώς βασίζεται σε «ρητορικές εξάρσεις και κενές προκλήσεις».
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε πάντως πως υπάρχει «απόλυτη ταύτιση» με την δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ περί ισοπέδωσης βραχονησίδας εάν χρειαστεί. «Έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει», προσέθεσε.
Επαναβεβαίωσε πως πέραν της διπλωματίας οι ελληνικές θέσεις υποστηρίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις.
Για ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Μεσόγειο Θάλασσα έκανε λόγο ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, διαφωνώντας εμμέσως πλην σαφώς με θέση που διατύπωσε το πρωί ο κ. Κατρούγκαλος πως η έξαρση των τελευταίων ημερών δεν συνιστά ριζική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Κουμουτσάκος στηλίτευσε την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από το Συμβούλιο, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί καθεστώς «υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης», ειδικά σε φάσεις έντασης.
Στις τουρκικές προκλήσεις απαντά η ετοιμότητα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, δήλωσε από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κάλεσε οι τουρκικές προκλήσεις να μην γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών στοχεύσεων.
Την πάγια θέση του πως η Ελλάδα πρέπει να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης που εκπροσώπησε Το Ποτάμι, λέγοντας πως είναι «εκ των ων ουκ άνευ» υποχρέωση της χώρας να κλείσει το Σκοπιανό. Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής απείλησε να παραιτηθεί εάν Το Ποτάμι δεν στηρίξει την συμφωνία στην Βουλή.
Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, όχι μόνο για να συζητηθούν τα εθνικά θέματα αλλά ολόκληρη η ατζέντα των εξελίξεων.
skaigr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου