Tuesday, 16 April, 2024

Αρχίζει να φτιάχνεται το «παζλ» του ανασχηματισμού

Έχοντας επιστρέψει απ’ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας

και με καθαρή εικόνα των διαθέσεων των «μεγάλων παιχτών», κυρίως δε της Μέρκελ και του Ολάντ για το ελληνικό χρέος, αρχίζει πλέον να συνθέτει τα κομμάτια του παζλ του κρίσιμου ανασχηματισμού. Την Κυριακή το βράδυ θα έχει… ανασχηματιστεί το κόμμα, οπότε έπεται αμέσως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ίδιος στο περιθώριο των εργασιών του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις δηλαδή το κόμμα θα έχει αποκτήσει γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις αναμενόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι η εικόνα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή κι εφόσον δεν αλλάξει δραματικά κάτι, είναι πως η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον σε επίπεδο γραμματέα παραμένει μακρινός στόχος, μετά τις δύο ηχηρές αρνήσεις κυβερνητικών στελεχών να μετακινηθούν σε αυτή τη θέση, του Ν. Φίλη και του Π. Σκουρλέτη.

Αρνήσεις που –όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- έχουν ιδιαίτερα ενοχλήσει τον Αλ. Τσίπρα, αλλά δεν φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή (το τονίζουμε αυτό…) να αλλάζουν το τοπίο. Κι αν αυτό δεν αλλάξει, τότε μάλλον ο γραμματέας δεν θα είναι ένα στέλεχος μεγάλου ειδικού βάρους…

Πάντως σε κάθε περίπτωση τα στελέχη τα οποία θα στελεχώσουν τα κομματικά όργανα θα καθορίσουν και τον ανασχηματισμό. Δεν αποκλείεται, όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, ακόμα κι οι αρνήσεις να επηρεάσουν την θέση στην κυβέρνηση ορισμένων στελεχών… Ένα άλλο στοιχείο που θα επηρεάσει το εύρος των αλλαγών σε επίπεδο κυβέρνησης, θα είναι τα ανοίγματα που θα επιχειρηθούν.

Πέραν δηλαδή του Φ. Κουβέλη, ίσως και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, θα βρεθεί άλλο στέλεχος το οποίο να σηματοδοτεί το άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς; Επίσης, να βρεθεί στέλεχος καραμανλικό προκειμένου να μπει στην κυβέρνηση, κάτι που θέλουν Τσίπρας και Καμμένος, όπως σας έχουμε ενημερώσει; Έχουν βολιδοσκοπηθεί δύο τέτοια στελέχη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Αναμένεται ακόμα η εξεύρεση και άλλων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, ικανών να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που έχει θέσει ο πρωθυπουργός. Οι επαφές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Και αυτό μετράει, σε ό,τι αφορά στο χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού.

Ήδη ο Αλ. Τσίπρας δέχεται αλληλοσυγκρουόμενες εισηγήσεις. Η μία προτείνει να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αλλαγές στην κυβέρνηση και η άλλη να αναμένεται η ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.

Μπορεί όμως σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση να σέρνεται παραλυτικά για εβδομάδες ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση; Σχετικά με το χρόνο του ανασχηματισμού πάντως να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί μετά το συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στα μέσα Νοέμβρη. Όλα τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε, αξιολογούνται ήδη απ’ τον πρωθυπουργό. Οι επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, θα είναι καθοριστικές. Να σημειώσουμε κλείνοντας, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, απ’ τις 26 μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου. Συνεπώς αυτό το τριήμερο δεν… γίνεται ορκωμοσία κυβέρνησης…

newsbomb.gr

Αρχίζει να φτιάχνεται το «παζλ» του ανασχηματισμού

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου