Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αυστηρότερο πλαίσιο και για τις δημοσκοπήσεις φέρνει ο Ν. Παππάς

Κατήγγειλε ότι οι «τερατώδεις αποκλίσεις» στο Δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οφείλονται σε μεροληψία και υποστήριξε ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν «εργαλείο πολιτικής» και κινδυνεύουν να περιπέσουν σε ανυποληψία.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «τερατωδών αποκλίσεων» στις πολιτικές έρευνες κοινής γνώμης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας ότι αν δεν λειτουργήσουν επιστημονικά οι δημοσκοπήσεις θα περιπέσουν σε ανυποληψία.

«Υπάρχει μια πολιτική αμείλικτη πραγματικότητα. Στο Δημοψήφισμα είχαμε τερατώδεις αποκλίσεις οι οποίες πολύ φοβάμαι ότι μόνο μερικώς μπορεί να εξηγηθούν από μεθοδολογική ανεπάρκεια και πολύ περισσότερο από ενδεχόμενες μεροληψίες» είπε ο κ. Παππάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου ο οποίος τον κάλεσε να βάλει κανόνες στο πεδίο. Ανέφερα μάλιστα ότι η αποτυχία πολλών εταιρειών να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου «είχε άλλου τύπου ελατήρια, όχι καθαρά επιστημονικά».

Με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αποδείχτηκε ανεπαρκές και ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνηση είναι να το αυστηροποιήσει. «Το πλαίσιο δεν είναι αρκετό διότι κακά τα ψέματα οι δημοσκοπήσεις γίνονται εργαλείο πολιτικής. Επομένως ναι: αυστηροποίηση θεσμικού πλαισίου» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων γίνονται λεζάντα, η λεζάντα γίνεται ερώτηση σε τηλεοπτικό πάνελ και η ερώτηση του τηλεοπτικού πάνελ επιδιώκει να πάρει τη μορφή αδιαμφισβήτητου πολιτικού κλίματος».

Ο κ. Παππάς κατηγόρησε όμως και την αντιπολίτευση για τη στάση της στο θέμα συνδέοντας την απροθυμία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμίου να συμπράξουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ με το γεγονός ότι η Αρχή εποπτεύει και τα πορισμάτων της ένωσης των εταιρειών δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ). «Φοβάμαι ότι εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα επίχειρα πολιτικών επιλογών. «Εδώ έχουμε άλλα μια πτυχή αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης και πάρα πολύ συνειδητής πολιτικής επιλογής του να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή ΕΣΡ» σημείωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε, μάλιστα, τη Βουλή ότι στις 11 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον ΣΕΔΕΑ όπου έγινε ένας «ανοιχτός διάλογος που αφορούσε και το νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει στόχο την προάσπιση της πληροφόρησης και την προστασία των ερευνητικών εργαλείων και των ίδιων των ερευνών». «Είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία μας να υπάρχουν δυνατότητες αναλυτικών εργαλείων τα οποία όμως να έχουν απολύτως καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης ως προς την χρησιμότητά τους» είπε και πρόσθεσε: «υπάρχει μια πολύ αυστηρότερη τιμωρία από οποιαδήποτε θα μπορούσε να προβλέψει ο νόμος: η αναξιοπιστία, η ανυποληψία, να μιλάς και να μη σου δίνει κανείς σημασία».

news247.gr

Αυστηρότερο πλαίσιο και για τις δημοσκοπήσεις φέρνει ο Ν. Παππάς

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου