Friday, 19 April, 2024
ÓÕÓÊÅØÇ ÓÔÇÍ ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁ ÊÅÍÔÑÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ ÃÉÁ ÔÏ ÓÕÍÔÏÍÉÓÌÏ ÔÙÍ ÅÊÄÇËÙÓÅÙÍ ÅÏÑÔÁÓÌÏÕ ÃÉÁ ÔÁ 100 ×ÑÏÍÉÁ ÁÐÏ ÔÇÍ ÁÐÅËÅÕÈÅÑÙÓÇ ÔÇÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ / ÁÐÏÓÔÏËÏÓ ÔÆÉÔÆÉÊÙÓÔÁÓ - ÁÍÔÉÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁÑ×ÇÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ

Α. Τζιτζικώστας: Αν δεν αλλάξει κάτι σε 40 ημέρες θα ξεπεράσουμε ακόμη και τους 120.000 πρόσφυγες

«Πιστεύω ότι τις επόμενες 40 μέρες, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δεν αποδώσει η παρουσία του ΝΑΤΟ (που δε βλέπω προς το παρόν να αποδίδει), στην Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τους 120.000 πρόσφυγες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σήμερα το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή «Αντιθέσεις» του Alpha και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς το σύνολο των ανθρώπων αυτών φιλοξενούνται σήμερα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία περισσότερων και μικρότερων κέντρων μετεγκατάστασης κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι οι νέοι χώροι φιλοξενίας δεν μπορούν να γίνουν και πάλι στην Κεντρική Μακεδονία: «Οι Δήμοι, η κυβέρνηση και ο Στρατός έχουν χώρους στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο ψάχνει η κυβέρνηση για διάφορους χώρους, όταν υπάρχουν έτοιμες οι κατασκηνώσεις του Στρατού (ΚΑΑΥ) και άλλων δημόσιων φορέων με πλήρεις υποδομές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα γι’ αυτό το σκοπό».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε κριτική στην τακτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τόνισε ότι «οι μετανάστες δεν είναι τόσο το πρόβλημα σ’ αυτή τη φάση, όσο είναι οι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση αντί να φιλοξενεί, όπως προβλέπεται, τους μετανάστες σε κέντρα κλειστού τύπου, αποφάσισε πέρσι τον Ιανουάριο που εξελέγη να εγκαταλείψει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου και να εφαρμόσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο πόλεμος αυτός μαίνεται τέσσερα – πέντε χρόνια, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας κορυφώθηκε τον τελευταίο ένα χρόνο. Αν η κυβέρνηση επιστρέψει στην πολιτική των κλειστών κέντρων για μετανάστες αφενός θα σταλεί προς υποψήφιους μετανάστες ένα μήνυμα αποτροπής και αφετέρου θα μπει μια τάξη στη χώρα. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι κυρίως το προσφυγικό, όπου χρειάζεται περισσότερη και αποτελεσματικότερη διπλωματία κι όχι ψευτοτσαμπουκάδες. Κι αυτό δυστυχώς δεν το βλέπω».

Δήλωσε μάλιστα ότι «ανησυχεί πάρα πολύ» με την τακτική της κυβέρνησης, διότι: «δε βλέπω να υπάρχει διάθεση να ασκήσουν ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία. Ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να είναι στο αεροπλάνο και να επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων τόσο στις χώρες μέλη, όσο και στις χώρες υποψήφια μέλη της ΕΕ, που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, καταστρατηγώντας τους βασικούς κανόνες αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής οικογένειας, κλείνοντας τα σύνορα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μείνουν οι προκλήσεις αναπάντητες, το προσφυγικό στη χώρα μας θα διογκώνεται διαρκώς».

Ο κ. Τζιτζικώστας στη συνέντευξή του επισήμανε τη συγκινητική προσφορά των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας προς τους πρόσφυγες, καθώς η αλληλεγγύη τους είναι καθημερινή. «Ειδικά οι κάτοικοι της Ειδομένης είναι συγκινητικοί, προσπαθώντας να βοηθήσουν όσο μπορούν χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Γι’ αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να συνδράμουμε και να οργανώσουμε όλη την προσπάθεια αλληλεγγύης και γι’ αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση να μας επιτρέψει με τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου να διοχετεύσουμε κονδύλια, διότι μπορούμε να δράσουμε ταχύτερα από την κεντρική κυβέρνηση. Χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος για να μπορούμε να ενισχύσουμε με κονδύλια και είδη πρώτης ανάγκης τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους εθελοντές και τους Δήμους που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Α. Τζιτζικώστας: Αν δεν αλλάξει κάτι σε 40 ημέρες θα ξεπεράσουμε ακόμη και τους 120.000 πρόσφυγες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου