Saturday, 20 April, 2024

Βίτσας: «Μπορούμε να συμβιβαστούμε με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα»

Υπέρ ενός συμβιβασμού με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες

τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημ. Βίτσας.
Μιλώντας στον Alpha 98,9, διευκρίνισε ότι δεν μιλά για ζητήματα κυριαρχίας, ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον της απαίτησης της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
«Δεν μιλάω για νησιά, βραχονησίδες και κυριαρχικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, μια χαρά συμβιβαστήκαμε με την Ιταλία για τα χωρικά ύδατα, για την επήρεια των Στροφάδων και των τριών νησιών πάνω από την Κέρκυρα», επισήμανε μιλώντας στον Alpha 98,9 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Άμυνας.
Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η Αριστερά είναι ταυτισμένη με δύο πράγματα: «οι διεθνείς διενέξεις να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, προς όφελος και των δύο μερών και δεύτερον, – καλούμε και τη ΝΔ να το αποδεχτεί-αντικειμενικά σε διεθνές επίπεδο ενυπάρχει ο συμβιβασμός».
Κληθείς να σχολιάσει τις ανά διαστήματα απαιτήσεις της Τουρκίας όπως προβάλλονται με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Αυτό δεν το δέχεσαι. Εκεί, μουλαρώνεις».
Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι είναι θέμα συζήτησης και εκατέρωθεν συμβιβασμών. «Εχει 100% επήρεια; Έχει 0%; το άκουσα κι αυτό. Δεν το βάζουν Τούρκοι, το βάζουν Έλληνες. Είναι θέμα συζήτησης και εκατέρωθεν συμβιβασμών. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα διεθνή ύδατα που είναι ανάμεσα μας και μπορούν να λυθούν».
Τέλος, ο πρώην υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποδεχτεί το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. «Εμείς δεν θα το δεχόμασταν. Στο βαθμό που υπάρχει απειλή, είναι σαν να σηκώνεις τα χέρια ψηλά, αν πεις αποστρατικοποιώ».
Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου