Thursday, 25 April, 2024

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για το οριστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Όπως αναφέρει η aftodioikisi.gr κατατέθηκε πριν από λίγο η τροπολογία για να μπει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

προβλέπει ότι την νομιμότητα κόμματος ελέγχει η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου (περιλαμβάνομένων και των δέκα μελών της και του προέδρου) και όχι μόνο ένα μέρος του.

Αναφερόμενος νωρίτερα στο περιεχόμενό της, ο Μάκης Βορίδης είπε πως στόχος είναι «να ενισχύσουμε την δικαστική κρίση. Τίποτε περισσότερο. Να την θωρακίσουμε, να την κάνουμε πιο ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως» σημειώνοντας πως «σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η εκδήλωση της συμπληρωματικής παρέμβασής μας».

Η τροπολογία που παραπέμπει ευθέως στο κόμμα «Ελληνες» του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη εισάγει επι της ουσίας δύο προβλέψεις: ότι η απόφαση για την κάθοδο ή μη του κόμματος θα ληφθεί από όλα τα μέλη-δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την θωράκιση της τελικής τους απόφασης.

Σύμφωνα με την συνοδευτική αιτιολογική έκθεση:

«Ο έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά στο δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών όπως διαμορφώθηκε τελευταία τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία. Αφενός ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου-στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του. Αφετέρου για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, ο οποίος άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές». Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Μεγάλη Τρίτη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου