Friday, 19 April, 2024

Βουλή: Κατατέθηκε χωρίς τον «κόφτη» το πολυνομοσχέδιο – Έχει 7.500 σελίδες ΦΟΡΟΥΣ!

Την Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση του, ψηφίζεται την Κυριακή – Πότε θα το διαβάσουν οι βουλευτές;

​Κατατέθηκε, λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης, το πολυνομοσχέδιο – γίγας με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο αριθμεί περίπου… 7.500 σελίδες και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής (κόφτης) δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, αλλά θα κατατεθεί ως τροπολογία στη Βουλή, λόγω τεχνικής επεξεργασίας.

Η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη και θα συνεχιστεί την Παρασκευή, ενώ την Κυριακή θα γίνει η ψήφισή τους στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ψηφισμένο κείμενο τη Δευτέρα το πρωί, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, έτσι ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να εμφανιστεί στους ομολόγους του, έχοντας εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Απορίας άξιον πάντως είναι αν θα προλάβουν να το διαβάσουν οι βουλευτές, καθώς έχουν στη διάθεση τους λιγότερο από 4 ημέρες! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα πρέπει να διαβάζουν πάνω από… 1800 σελίδες την ημέρα! Ούτε οι Ακαδημαϊκοί δεν έχουν τέτοια ρεκόρ!

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο κόλαφος

– Φορολόγηση του ενεργητικού όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ). Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

– Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων από την 1η Ιουνίου 2016 και συγκεκριμένα: α) Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων) και τις εκπομπές ρύπων, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών. Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

β) Υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις λιανικές τιμές πώλησης.

– Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουνίου ή από τη νέα χρονιά.

– Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ, από την 1/1/2017.Οι επιβαρύνσεις στη λιανική θα ξεπερνούν το 20%.

– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα αυξηθεί 5 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης περίπου 8 λεπτά το λίτρο.

– Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 1 ευρώ στο πακέτο.

– Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα υγρά που θα επιφέρει αύξηση 1 ευρώ στο μπουκαλάκι.

– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

– Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου 2016.

– Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου ή από τον Ιανουάριο του 2017.

– Επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

– Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, όλων των εταιρειών, από το 30% στο 35%.

Βουλή: Κατατέθηκε χωρίς τον «κόφτη» το πολυνομοσχέδιο – Έχει 7.500 σελίδες ΦΟΡΟΥΣ!

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου