Thursday, 28 March, 2024

Βουλή: Πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «ναι»

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη 158 βουλευτές

της Νέας Δημοκρατίας είπαν “ναι” επί της αρχής, ενώ οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Εκτός από τη ΝΔ άρθρα του νομοσχεδίου με θετικό πρόσημο υπερψηφίστηκαν και από άλλα κόμματα πέραν του κυβερνώντος κόμματος.
Κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει δύναμη στους εργαζομένους και αποτελεί μεταρρύθμιση που ωθεί την Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. «Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο της χώρας και ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης και το αποδεικνύουμε για ακόμα μια φορά, εσείς δεν ξέρω από πού εμπνέεστε. Πάντως όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, κλείνοντας τη συζήτηση.
Η συζήτηση κορυφώθηκε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Για ένα εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η τριήμερη «κοινοβουλευτική μάχη» παρά το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν αποτέλεσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών τη «μητέρα των μαχών», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν στιγμές έντασης.

«Θα ήταν πιο εύστοχο αν αντί για τη «μητέρα των μαχών» η αντιπολίτευση μιλούσε για τη «γιαγιά των μαχών», σχολίασε ο πρωθυπουργός που αντάλλαξε «δολοφονικές» ατάκες με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Η ατάκα δηλητήριο προς τη Φώφη Γεννηματά ότι αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου και το πινκ πονγκ των δύο μονομάχων για την ικανότητα διαχείρισης μιας πολυκατοικίας, χρωμάτισαν μια κατά τ’ άλλα αναμενόμενη πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός που πραγματοποίησε τρεις παρεμβάσεις, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε εκσυγχρονιστικό, σημειώνοντας πως «θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», ενώ απάντησε στην κριτική για το 8ωρο και τις υπερωρίες, λέγοντας πως όποιος φωνάζει ότι «οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια». Αναφερόμενος στις απεργίες και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, υποστήριξε πως «οι εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών». Έστρεψε τα βέλη του και κατά συνδικαλιστών, λέγοντας πως οι συνδικαλιστές δεν πρέπει να είναι κομματικά φέουδα.

Η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα
Για ομιλία προκατασκευασμένων επιχειρημάτων έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σχολίασε πως όταν μια κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία είναι μετρημένες οι μέρες της. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους σας», είπε και δεσμεύθηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο όταν οι πολιτικές συνθήκες επιτρέψουν, μέσω της απλής αναλογικής που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση.
«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου και κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις», απάντησε ο πρωθυπουργός που επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Στην αναφορά δε, του Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο του λογογράφοι ποτέ δεν «συναντήθηκαν» με συνέπεια την επανάληψη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως μιας κι έχει δύο λογογράφους, θα στείλει στον Αλέξη Τσίπρα τον έναν, για να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ακόμη, μεγάλη απρέπεια την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. «Σίγουρα δεν θα ήμουν διαχειριστής σε πολυκατοικία που χτίσατε εσείς ως πολιτικός μηχανικός», είπε και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ τις τύχες της χώρας που κατεδαφίσατε κι αυτό είναι δύσκολο έργο».

Δεν άφησε αναπάντητη τη «σπόντα» ο Αλέξης Τσίπρας που απάντησε με υπαινιγμούς στα οικονομικά της ΝΔ και τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος. Ωραίο το λογοπαίγνιο για την πολυκατοικία που θα έχτιζα εγώ, αλλά εγώ δεν ξέρω εργολάβο που θα έδινε διαμέρισμα στον μεγαλύτερο μπαταχτσή γιατί δεν θα έπαιρνε πίσω τα λεφτά του», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις «σαχλαμάρες» Πολάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι δεν ήταν ο κ. Πολάκης στην επιτροπή που άλλαξε γνώμη για το εμβόλιο Astra Zeneca. «Ποιος εργαλειοποίησε επιστήμονες και επιτροπή; Εγώ ήμουν; Εσείς ήσασταν, τάζατε θέση στον επικεφαλής στα ψηφοδέλτια… μετατρέψατε τα μέλη της επιτροπής σε κομματικούς και πολιτικούς ταγούς σκοπιμοτήτων σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να επιμένει πως η αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία. Στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι τα ΜΜΕ «λιβανίζουν» όλη την ημέρα την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αντέτεινε δημοσιεύματα του ξένου τύπου που μιλούν με θετικά λόγια για την Ελλάδα. «Αυτά υποθέτω ανήκουν στη λίστα Πέτσα International και όχι στη λίστα Πέτσα Domestic», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Τα «καρφιά» στη Φώφη Γεννηματά
Ο πρωθυπουργός διαδεχόμενος στο βήμα τη Φώφη Γεννηματά, σχολίασε καυστικά το ύφος της ομιλίας της. «Άκουσα κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στην χώρα και νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κ. Τσίπρα, μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες», ήταν το καρφί που έριξε προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Σήκωσε το γάντι η Φώφη Γεννηματά και σχολίασε στην αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού: «Είπατε ότι το πρωτότυπο επικρατεί, θα συμφωνήσω γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στη χώρα είναι το ΚΙΝΑΛ και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και τις προβοκάτσιες… Ξαναβρίσκουμε τις σχέσεις μας με τις παραγωγικές δυνάμεις και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά». Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να μην αναφέρονται στον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς κανένας τους δεν μπορεί να τον ακουμπήσει ούτε στο δαχτυλάκι του. «Μην κάνετε αστειάκια», είπε.

Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισάγει 10 τολμηρές τομές που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. «Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη, είναι τομές που επιτρέπουν στις δυνάμεις τις παραγωγής να καθορίζουν τους όρους για αποτελεσματικότερη συνεργασία. Είναι τομές που βοηθούν επιτέλους την εθνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με την εποχή», ανέφερε και αναφέρθηκε σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η ψηφιακή κάρτα που χτυπά, όπως είπε τη μαύρη εργασία και βάζει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες, στα μέτρα για φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα του λαϊκισμού και του φαρισαϊσμού, που στην κρίσιμη στιγμή αντί να ενώνει, διχάζει τη κοινωνία και το λαό» και τον κατηγόρησε ότι «ξεστοκάρει στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν τα αυταρχικά καθεστώτα».

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ότι κυβερνάει υπέρ μιας κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ, άσκησε η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση παντού. «Ακολουθείται ένα μοντέλο φθηνής εργασίας, λουκέτων και μαζικής ανεργίας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και σχολίασε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει την ασυδοσία της εργοδοσίας, εκθεμελιώνει το Εργατικό Δίκαιο και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Σβήνετε μονοκονδυλιά κεκτημένα δεκαετιών και ξεπληρώνετε γραμμάτια», είπε και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να εξωραΐσει την αλήθεια.

«Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν είμαστε γαλάζιοι λαϊκιστές, ούτε τυχοδιώκτες της πολιτικής, θα στηρίξουμε με την ψήφο μας τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως αυτά κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων», τόνισε και εκτίμησε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και το ΚΙΝΑΛ μόλις βρεθεί η ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, θα καταργήσει το νομοσχέδιο». Η κ. Γεννηματά στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των εμβολιασμών και ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν.
Για νομοσχέδιο «σκουπίδι» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο έχει οριστικά καταδικασθεί στην συνείδηση των εργαζομένων και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι έχει ξεπεράσει σε αντεργατικότητα όλους τους προκατόχους του. «Δίνετε το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης», είπε και πρόσθεσε πως «το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά».
Στην εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα προέβη ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του 8ώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Είμαστε ψυχή τε και σώματι ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όσους από εσάς αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δικαστικό δρόμο κατά των απεργιών», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του εργασιακού για την συνδικαλιστική δράση. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι casus belli για το κόμμα του και χαρακτήρισε ψηφιακό Γκοτζαμάνη τον υπουργό Εργασίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου