Friday, 29 March, 2024

Βρούτσης: Παρατείνεται το επίδομα των 800 ευρώ

Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τον κοροναϊό, την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη του εισοδήματος

των εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Το υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις άξονες στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα:
Στη συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
Στη στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Κύριος παρανομαστής όλων των παρεμβάσεων μας είναι ο εργαζόμενος και η απασχόληση. Γι’ αυτό και πρωταρχικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε – και σε αυτή τη φάση- τους εργαζόμενους που θα κληθούν να επανέλθουν σε ένα πρωτόγνωρο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Για το σκοπό αυτό προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.
Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θυμίζω ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση απαγόρευσε δια νόμου τις απολύσεις και έθεσε στις προηγούμενες δέσμες μέτρων την ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων σε όσες επιχειρήσεις θέλησαν να μπουν κάτω από το προστατευτικό πλαίσιο της Πολιτείας. Εμείς το κάναμε πράξη.
Έτσι και τώρα, με κύριο γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ομαλή επάνοδο των επιχειρήσεων και των εργοδοτών σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας και κανονικότητας, παρέχουμε ένα ακόμα εργαλείο στις επιχειρήσεις και εργοδότες.
Δίνουμε την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.
Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.
Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.
Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορονοιού στη χώρα μας.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.
Παράταση αναστολής
Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.
Παρέχουμε ακόμα την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.
Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
Ωράριο
Τέλος με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου