Thursday, 28 March, 2024

Γιάννης Βρούτσης: «Νέα μείωση κατά 4,2 % στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η ανεύθυνη απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο να κατρακυλήσει τους μισθούς των εργαζομένων.»

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη μισθών του Β’ τριμήνου του 2015 στο σύνολο της οικονομίας, κατέδειξε τις ολέθριες συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Σχήμα 1).

Ο Δείκτης Μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) του Β’ τριμήνου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β’ τριμήνου 2014, παρουσιάζει μείωση κατά 4,2% έναντι μείωσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο Δείκτης Μισθών του Β’ τριμήνου 2015, με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Β’ τριμήνου 2014 υποχωρεί κατά 2,1% έναντι πτώσης 2,7% κατά την σύγκριση του 2014 προς το 2013.

Μια σειρά από ανεύθυνες ενέργειες, παραλείψεις και τραγικούς χειρισμούς στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, κατάφεραν να ανακόψουν την αυξητική πορεία στους μισθούς, που είχε πετύχει και διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Το 2014 αποτέλεσε κομβικό έτος για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, από το Γ’ τρίμηνο του 2010 και μετά από 16 τρίμηνα συνεχόμενης μείωσης, το αρνητικό κλίμα του δείκτη μεταβολής μισθών ανεστράφη σε θετικό εντός του 2014.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ωρίμανσης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα, που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς υπέρ των εργαζομένων.

Ήταν η απόρροια ενός έργου, μιας συνεπούς προσπάθειας, που στόχο είχε την ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Δυστυχώς όμως, η ανοδική αυτή πορεία όχι μόνο στην εξέλιξη των μισθών αλλά γενικά στην οικονομία, διακόπηκε και αναστράφηκε βίαια από την ανεύθυνη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ανακοίνωση μάλιστα της ΕΛΣΤΑΤ για τη ραγδαία μείωση των μισθών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται μόλις δυο ημέρες μετά τις εμφατικές και μεγαλόστομες ανακοινώσεις του πρώην Πρωθυπουργού για τις «επιτυχίες» του στη στήριξη των εργαζομένων.

Όμως τον διέψευσε η ίδια η πραγματικότητα.

Από τη μια η εκτίναξη της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.

Από την άλλη οι νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Αποτελούν την πιο «ηχηρή απόδειξη» της αποτυχίας τους.

Συνεπώς, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, το συμφέρον των εργαζομένων δεν επιτυγχάνεται με ευχές, κραυγές, διακηρύξεις και ιδεοληψίες.

Χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο, αξιοπιστία και μεταρρυθμιστική συνέπεια. Και η Νέα Δημοκρατία αυτά τα διαθέτει.

Γιάννης Βρούτσης: «Νέα μείωση κατά 4,2 % στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου