Saturday, 20 April, 2024

Γιούνκερ: H Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αλλάξει, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πραγματοποίησε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ

σε συνέχεια της σύστασης που δημοσίευσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πείσει τις χώρες που φέρουν αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όπως εξήγησε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών θα γίνει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 18 Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί η τελική απόφαση μέσα στο καλοκαίρι. Σημείωσε, δε ότι η σύσταση της Επιτροπής είναι «αντικειμενική» και βασίζεται σε «συγκεκριμένα αποτελέσματα» που έχει πετύχει η Β. Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό πολιτικό επίτευγμα».
Σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχεί για το μέλλον της Συμφωνίας σε ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα και για τα δύο κράτη και ότι «οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται αλλά τα οφέλη για τους πολίτες μένουν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου