Friday, 29 March, 2024

Δένδιας για προσέγγιση με Τουρκία: Λίγες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά εθνική υποχρέωση

«Εγκληματικό λάθος» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το να μην τείνει η Ελλάδα χείρα φίλιας ανάλογη της χείρας φίλιας

που αυτή τη στιγμή τείνει η Τουρκία, Όπως τόνισε ακόμη στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, άλλα είναι εθνική υποχρέωση να το επιχειρήσουμε παρατήρησε.

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της στην εξωτερική της πολιτική και ότι οι βασικές της γραμμές παραμένουν ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Για την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο σχολίασε ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται, και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση».

«Όλα θα φανούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία»

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανόν, καθόλου βέβαιο, η Τουρκία να έχει δει τα γεωπολιτικά συμφέροντα με ένα πιο «καθαρό μάτι». Από εκεί και πέρα όμως, όλα θα φανούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν αφίσταται των παγίων θέσεών της στην εξωτερική της πολιτική. Εμείς είχαμε θέσει ως προϋπόθεση ήρεμα νερά μη απειλές, οι βασικές μας γραμμές είναι γνώστες, διεθνές δίκαιο και διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς, το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, και δεν είναι αφελής προφανώς, ούτε αφίσταται των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της.

«Εγκληματικό λάθος»

Υπάρχει, ανέφερε ο υπουργός, άτυπη κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών που μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας. Πριν τους σεισμούς υπήρχε απλώς προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ακραία ενδεχόμενα κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρχε κλίμα για σοβαρό διάλογο, γιατί είχαμε θέσει ως όσο να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Δεν σημαίνει, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας, ότι η Τουρκία υπέκυψε στον όρο μας, έδειξε μόνη της μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη μια πλήρη αλλαγή υποδείγματος. «Η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο με την πάγια αρχή της εξωτερικής πολιτικής: διεθνές δίκαιο, διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα ήταν εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φιλίας ανάλογη της χείρας φίλιας που αυτή τη στιγμή τείνει αυτή η Τουρκία. Είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, άλλα είναι εθνική μας υποχρέωση να το επιχειρήσουμε και εγκληματικό να το αγνοήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πράγματι άλλαξαν όλα μετά τους σεισμούς» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε εξωτερική πίεση για την εξομάλυνση. «Δεν έχω κάτι δει κάτι χειρότερο στη ζωή μου στην Αντιόχεια… Μετά την τραγική επίσκεψη είναι γεγονός ότι πράγματι άλλαξαν όλα, η Τουρκία όχι μόνο δεν παραβιάζει στο Αιγαίο, ή δεν κάνει υπερπτήσεις, δεν έχει πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. «Η απόφαση προέρχεται από την τουρκική κορυφή. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση» είπε.

«Κίνδυνος ατυχήματος»

Πριν τους σεισμούς, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, υπήρχε προσπάθεια δημιουργίας κατανοήσεων για το προεκλογικό διάστημα, καθώς υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος στην προεκλογική περίοδο, ο οποίος θα έμπαινε στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οτιδήποτε.

«Με τον Τσαβούσογλου είμαι φίλος»

Ενόψει της αυριανής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, σχολίασε ότι «είναι ο φίλος μου ο Σάμεχ Σούκρι, έχω πολλούς φίλους». «Είναι φίλος μου και ο κ. Τσαβούσογλου. Τον ξέρω 17 χρόνια. Και στις δύσκολες στιγμές μού τα ‘’έσερνε’’ μεν, αλλά στο τέλος προσέθετε “ο Δένδιας είναι φίλος μου”. Είχα και έχω πάντα την άνεση να τον καλέσω στο κινητό του. Τον έχω καλέσει. Υπήρξε μια τεράστια δυσκολία τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απαγόρευσε κάθε επαφή μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο υπενθύμισε.

«Η Κύπρος δεν κείται μακράν»

Θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σημείωσε ο υπουργός. Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία φαντάζομαι, συζήτα πάντα με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να συζητήσει με την τουρκική πλευρά με οποία κυβέρνηση επιλέξει η τουρκική κοινωνία, εμείς πιστεύουμε θα κερδίσουμε εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και με όποιον επιλέξει ΥΠΕΞ θα έχει στόχο να συζητήσει με την τουρκική πλευρά.

Ξεκαθάρισε ότι συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου.

«Άξια σπουδής η περίπτωση της Ίμβρου»

Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι άξια σπουδής η περίπτωση της Ίμβρου, ο ελληνισμός Ίμβρου, καθώς έχει διπλασιαστεί από 300 σε σχεδόν 600 άτομα, με σχεδόν 60 παιδιά στο σχολείο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον Πατριάρχη στο έργο του, είπε. «Είχαμε αμέριστη διευκόλυνση των τουρκικών αρχών για να πάω. Η Τουρκία θέλησε να βοηθήσει, όχι να εμποδίσει το ταξίδι μου» διευκρίνισε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου