Friday, 29 March, 2024

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς

και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Ο κ. Δένδιας μίλησε εκτενώς τόσο με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς και για το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι.

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα έκανε και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.

«Η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει απόλυτα συνεπής στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, βάσει του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένων και του δικαίου της θάλασσας», επισήμανε στην δήλωση του ο Νίκολα Σελάκοβιτς.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών εκφράστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής υπογραμμίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Το ζήτημα του Κοσόβου επίσης συζητήθηκε και εκφράστηκε η ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν συμβιβαστική λύση. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επισημαίνοντας ότι οι εθνικές πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να επιδιώξουν την συνεργασία για το καλό της χώρας, να κοιτούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, τονίζοντας με έμφαση ότι καμία αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να αποτελέσει προοπτική για το μέλλον.

Το θέμα του φυσικού αερίου και η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας για την Σερβία επίσης κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι. Ο Νίκολα Σελάκοβιτς στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Σερβία προσβλέπει στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη όπως και από αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την κατάσταση στην Ουκρανία απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ομόλογο του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Σερβία πραγματοποιείται στο πλαίσιο τής περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Νίκολα Σελάκοβιτς, αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου