Wednesday, 24 April, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση, Μιχαλολιάκος και πολιτικά στελέχη

Την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και έξι ακόμη πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής.
Νωρίτερα, την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη.
Η ανάγνωση της απόφασης για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματαθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής.
Τα στελέχη αυτά θεωρούνται ο «σκληρός πυρήνας» της Χρυσής Αυγής.
Μετά την απόφαση αυτή, η πιθανότητα τα στελέχη αυτά να οδηγηθούν στη φυλακή είναι μεγάλη.
Επιπλέον, ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Πρόκειται για τους: Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Μίχο, Στάθη Μπούκουρα, Κώστα Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.
Κατά την ώρα της απόφασης έξω από το Εφετείο Αθηνών κυριάρχησαν χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα, κάθε φορά που ακουγόταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων.
Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
Ωστόσο, αμέσως σημειώθηκε έντασηενώ ακολούθησαν πετροπόλεμος, χημικά και μολότοφ.
Ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα
Λίγο νωρίτερα το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα.
Για τη δολοφονία Φύσσα ένοχοι κρίνονται οι: Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος,
Όσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι ένοχοι.
Σχετικά με την επίθεση στους μετανάστες στην Σκάλα, τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι.
Επεισόδια και χημικά
Ειδικότερα, σημειώθηκαν επεισόδια και ρίψη χημικών. Η αύρα της αστυνομίας κάνει ρίψεις νερού.
Μία μικρή ομάδα, την ώρα που το πλήθος πανηγύριζε για την ιστορική απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε εναντίον των ΜΑΤ με μολότοφ με αποτέλεσμα να υπάρχει απάντηση από τους αστυνομικούς με ρίψεις χημικών.
Από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους (αρχικά 69, καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης απεβίωσε), οι 65 αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι 18 -όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος- κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων επτά από αυτούς αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Μόνο τρεις κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το βασικό αδίκημα που αφορά στην εγκληματική οργάνωση.
Δένδιας: Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή
«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τη Χρυσή Αυγή.
«Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, “η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας”», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου», καταλήγει.
Παυλόπουλος: Η Ελληνική Δικαιοσύνη όρθωσε στιβαρό τείχος υπεράσπισης της Δημοκρατίας
«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για την καταδικαστική απόφαση εις βάρος των μελών της «Χρυσής Αυγής».
Πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος μόλις έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.
«Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη.
Οι πολίτες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις άναψαν πυρσούς και φώναξαν συνθήματα.
Μάγδα Φύσσα: Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου
Την έντονη συγκίνηση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδας Φύσσα και του πατέρα Παναγιώτη Φύσσα, προκάλεσε η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Μολότοφ και χημικά στο Εφετείο μετά την ιστορική απόφαση
Μία μικρή ομάδα, την ώρα που το πλήθος πανηγύριζε για την ιστορική απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε εναντίον των ΜΑΤ με μολότοφ με αποτέλεσμα να υπάρχει απάντηση από τους αστυνομικούς με ρίψεις χημικών.
Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα
Ο λαός της Αθήνας δίνει την ετυμηγορία του, δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά, για τη δράση τους, τη δηλητηρίαση της κοινωνίας με μίσος και διχασμό.
Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσει την ετυμηγορία που πρέπει. Στη συνείδηση του λαού όμως είναι εκεί που πρέπει, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας…
Το σύνολο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εκτείνεται -για την ώρα- από το ύψος της Κηφισιάς μέχρι την Ιπποκράτους.
Ρεπορτάζ: Αγάπη Βαρούνη, Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης, Μάγδα Μπακούση, Σπύρος Μελισσάρης. cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου