Thursday, 28 March, 2024

Δεν θα υπάρξει σήμερα λύση – Απαράδεκτο να αποκαλούνται τρομοκράτες τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Δεν θα υπάρξει σήμερα λύση – Απαράδεκτο να αποκαλούνται τρομοκράτες τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

«Η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό σφάλμα. Δεν πρέπει να εγκαταλείπεις τις διαπραγματεύσεις πριν ολοκληρωθούν, η λύση δεν θα επιτευχθεί σε μία μέρα. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και πάλι και να φέρουμε την τάξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα μιλήσω για πρώτη φορά για το ελληνικό ζήτημα για πρώτη φορά γιατί εδώ είναι το κέντρο της δημοκρατίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ευρωβουλή έχω υποχρέωση να μιλήσω, να σας παρουσιάσω την άποψή μου ή ακόμη και να λογοδοτήσω.

Ορισμένοι θα ήθελαν η ευρωπαϊκή επιτροπή να είναι ένα πολιτικό όργανο, ενώ άλλοι θα ήθελαν να αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους υψηλού επιπέδου. Δεν είμαι υπάλληλος. Δεν θα επιτρέψω να με φιμώσει κανείς.

Η αντίληψη ότι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πρέπει μόνο να παρουσιάζει και μετά να μιλάει μόνο στα πλαίσια των θεσμών είναι λανθασμένη. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι είναι διακοσμητικό. Έχει άποψη.

Όλοι λένε πως πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εννοείται πως τη σεβόμαστε. Αλλά το ζήτημα είναι το ερώτημα που τέθηκε. Πρέπει να συζητήσουμε σε πολύ συγκεκριμένη βάση σε τι είπαν όχι οι Έλληνες. Οι Έλληνες ψήφισαν «όχι» σε ένα κείμενο των θεσμών το οποίο είχε αποσυρθεί και ουσιαστικά δεν υπήρχε. Ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως το κείμενο που υποβλήθηκε, δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

Θα καλέσω τον έλληνα πρωθυπουργό να μου εξηγήσει σήμερα το απόγευμα σε τι απάντησαν τελικώς οι Έλληνες.

Πρέπει να βάλουμε όλοι το εγώ μας κάτω από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θεωρώ και θα συνεχίσω να το λέω, πως θέλω να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα Grexit. Υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα είναι υπέρ μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι απλές απαντήσεις με βάση την εμπειρία μου είναι πολύ συχνά οι λάθος απαντήσεις. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί την αποβολή της Ελλάδας από την Ευρώπη. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν θα ονομαζόμασταν Ευρωπαική Ένωση εάν σταματούσαμε

Η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό σφάλμα. Δεν πρέπει να εγκαταλείπεις τις διαπραγματεύσεις πριν ολοκληρωθούν, η λύση δεν θα επιτευχθεί σε μία μέρα. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και πάλι και να φέρουμε την τάξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Δεν θα υπάρξει σήμερα λύση, θα ανοιχτεί όμως ο δρόμος για τη λύση, σήμερα θα υπάρξει συνεννόηση. Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι ρητορικές κορώνες. Δεν επιτρέπω στην ελληνική κυβέρνηση να αποκαλούνται τρομοκράτες τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Η Κομισιόν με κάθε σεβασμό στο δικαίωμα της ψήφου θέλει διευκρινίσεις για το τι σημαίνει το «όχι» και ποιο είναι το νόημα της απάντησης.

Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι πρέπει

Οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορούν να βασιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή:skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου