Friday, 29 March, 2024

Δημοσκόπηση Interview για την Politic: Μπροστά η ΝΔ με 8,3 μονάδες. Άνοδος για τους “Ελληνες”

Δημοσκόπηση Interview για την Politic: Μπροστά η ΝΔ με 8,3 μονάδες. Άνοδος για τους “Ελληνες”

Εκλογές το φθινόπωρο βλέπει το 70%

 Η ΝΔ εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά και μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης – Αυτοδύναμη κυβέρνηση επιθυμεί το 57%. Παράγοντας αστάθειας η απλή αναλογική για την πλειοψηφία

Άνοδο και για τα δύο μεγάλα κόμματα καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που παρουσιάζεται σήμερα από την politic.gr.

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» προκύπτουν τα εξής: Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,5%, ανεβαίνοντας 0,8 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 24,2%, με άνοδο 2,2 μονάδες (από 22% τον Ιούνιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων εντοπίζεται στις 8,3 μονάδες.

Τρίτο κόμμα, έρχεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο λαμβάνει ποσοστό 12,3% από 13% τον Ιούνιο.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 5,1%. Οριακά εντός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 με 3,1%.

Στο 1,5% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 1,3% παίρνει το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 9%.

Υψηλή αίσθηση νίκης δημιουργείται για τη ΝΔ στην παράσταση νίκης που συγκεντρώνει ποσοστό 53,9%, έναντι 27,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις κομματικές προτιμήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Στο ερώτημα “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό“, οι πολίτες απαντούν «Κυριάκος Μητσοτάκης» σε ποσοστό 46%, «Αλέξης Τσίπρας» σε ποσοστό 28% και «κανένας» σε ποσοστό 26%.

«Ναι» στην αυτοδύναμη κυβέρνηση – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το πιο κατάλληλο σχήμα σε περίπτωση συνεργασίας

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, η πλειοψηφία των πολιτών (57,5%) εκτιμά ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση -έναντι του 33,9% που προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας-, είναι περισσότερο αποτελεσματική στη διαχείριση των θεμάτων της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερης μελέτης χρήζουν οι απαντήσεις που αφορούν τα σενάρια συνεργασίας που θα ήθελαν οι πολίτες να συμβούν στις επόμενες εκλογές.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, το 40,5% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 18,6%. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουν οι πολίτες είναι συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ (7,9%).

Το φθινόπωρο βλέπει εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία. «Όχι» στην απλή αναλογική

Ευρεία πεποίθηση και στην κοινή γνώμη είναι πλέον, πέραν των στενών πολιτικών κύκλων, ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα, καθώς το 70,6% πιστεύει ότι θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβρη/Οκτώβριο.

Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, το μεγαλύτερο ποσοστό τάσσεται κατά της απλής αναλογικής, καθώς το 32,1% θεωρεί ότι προκαλεί ακυβερνησία και το 29,5% λέει ότι είναι ένα καλό εκλογικό σύστημα αλλά όχι για την Ελλάδα.

Οι 9 στους 10 έχουν αιτηθεί για κάποιο μέτρο στήριξης

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας το 35,5% έχει κάνει αίτηση για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος, το 34,4% για επιδότηση καυσίμων και το 18,1% για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Η πλειοψηφία (72,8%) θεωρεί ότι στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα δε βοηθούν.

Πηγή: politic.gr

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου