Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Διαλύεται 10 Μαρτίου η Βουλή, στις 9 Απριλίου πιθανότατα εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει ως προς την ημερομηνία των εκλογών, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες του iefimerida.gr.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η διάλυση της Βουλής-όπως είχε αποκαλύψει από χθες το iefimerida.gr – θα γίνει στις 10 Μαρτίου και κάλπες θα στηθούν πιθανότατα στις 9 Απριλίου. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Βουλής οι εκλογές γίνονται 30 ημέρες αργότερα. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα στηθούν τέλος Μαΐου – άρα πριν τις πανελλαδικές που ξεκινούν 2 Ιουνίου, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει.

Επισήμως δεν διοχετεύεται τίποτα από το Μαξίμου παρά μόνο ότι «από τον Απρίλιο και μετά είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα». Ωστόσο, φέρεται να έχουν αποσταλεί και σχετικά sms προς ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Επιπλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, η κομματική δραστηριότητα είναι προγραμματισμένη μόνο ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα η ατζέντα είναι «λευκή».

Στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, έπαιζαν δύο ημερομηνίες ως επικρατέστερες: Η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η 21η Μαΐου με τα επιχειρήματα να είναι εξίσου πειστικά και για τα δύο σενάρια. Σημειωτέον ότι αμφότερες οι ημερομηνίες είναι πολύ κοντά στην λήξη της κυβερνητικής θητείας της παρούσης κυβέρνησης, στοιχείο θεσμικότητας που προσμετρά πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ παραλλήλου θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: Από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ως το marketpass και τις αυξήσεις των συντάξεων.

Ειδικότερα. η 9η Απριλίου προκρίνονταν για να μην σέρνεται η προεκλογική περίοδος μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας και έντασης. Όπως επίσης για να ψηφίσουν άνετα οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν στα χωριά τους λόγω του Πάσχα.

Η 21η Μαΐου είχε τα εξής πλεονεκτήματα: Η χώρα δεν κινδύνευε από πιθανότητα θερμού επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι κάλπες στη γείτονα έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι ο Ερντογάν που κλιμάκωνε την εμπρηστική ρητορική θα δράττονταν της ευκαιρίας να δρομολογήσει ένταση στο Αιγαίο, ιδίως την περίοδο που στην Ελλάδα θα υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση -ως εκ τούτου πιο ανίσχυρη. Επίσης στις δεύτερες εκλογές που θα διεξάγονταν πιθανότατα 2 Ιουλίου, εκτιμάται ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας, όπου η ΝΔ έχει μικρότερη διείσδυση από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Τις επόμενες ημέρες άλλωστε, θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου