Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Δυσαρέσκεια Δένδια για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε και πάλι στην διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Σάρατζ πριν.
Και συνέχισε: «Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».
Σχετικά με το εάν το θέμα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι στην ατζέντα της διάσκεψης απάντησε:
«Θα σας πω, αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη και στην πρακτική της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίησή του. Ούτως ή άλλως πρόκειται για κάτι το οποίο είναι νομικά ανύπαρκτο, είναι ένα νομικό absurdum, βρίσκεται σε μια περίεργη θέση. Μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που δεν έχει καμιά σχέση με τη νομιμότητα και με την πραγματικότητα.
Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει, πρέπει να κάνει και έχουμε την εντύπωση ότι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην Τρίπολη, είναι να το αφήσει στο κενό, να κάνει τις εκλογές και από εκεί και πέρα, η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης να εφαρμόσει ως προς το θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο. Συγχρόνως, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα στη Λιβύη. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Πρέπει να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και πρέπει να φύγουν και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη – αν είναι δυνατόν αύριο το πρωί – και υπάρχουν συγκριμένες χώρες, οι οποίες κωλυσιεργούν και δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Και αναφέρομαι στην Τουρκία καταρχήν».

Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας, απαντώντας μεταξύ άλλων για την αγκαλιά που έδωσαν έξω από εστιατόριο. Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ: «Για το θέμα της αγκαλιάς που ξέρω ότι σχολιάστηκε. Εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ ότι με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου είμαστε γνωστοί και φίλοι 20 χρόνια. Και νομίζω ότι ακριβώς λόγω της «σύγκρουσης» στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, ήθελε να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Άλλωστε, ξέρετε ότι πάντα είναι πιο εύκολο να συζητάς με κάποιον που είναι φίλος σου και έχεις μια προσωπική σχέση». Συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεγελαστούμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.

Για το casus belli
Αν αφορικά με το θέμα του casus belli, που έθεσε στον Τσαβούσογλου, είπε πως κάθε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι υποχρεωμένος να το θέτει.
«Δεν είναι δυνατόν να συνομιλείς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και να μην του θέτεις το απαράδεκτο του casus belli. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προφανές.
Η Τουρκία έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, σας το είπα. Εγώ δεν πρόκειται να δημιουργήσω την εντύπωση – για αυτό σας το λέω – ότι όλα είναι ρόδινα. Ποιό είναι το θέμα όμως; Η Τουρκία να μην συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το τί απόψεις έχει η Τουρκία, αυτό αφορά την Τουρκία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, όμως, αυτό έχει μια πολύ μεγάλη σημασία, όπως η παραβατικότητα η οποία εκδηλώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Δηλαδή, αυτό η δική μας χώρα δεν μπορεί να το ανεχθεί. Αυτό το οποίο ελπίζουμε είναι ότι η Τουρκία προσλαμβάνει πλέον ότι αυτή η εκδήλωση της παραβατικότητας δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την Τουρκία, ούτε οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε όξυνση και σε χειροτέρευση των σχέσεων μας», είπε.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων
Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων σημείωσε πως βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα.

«Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον. Η Τουρκία έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, σας το είπα. Εγώ δεν πρόκειται να δημιουργήσω την εντύπωση-για αυτό σας το λέω-ότι όλα είναι ρόδινα. Ποιο είναι το θέμα όμως; Η Τουρκία να μην συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το τι απόψεις έχει η Τουρκία, αυτό αφορά την Τουρκία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, όμως, αυτό έχει μια πολύ μεγάλη σημασία, όπως η παραβατικότητα η οποία εκδηλώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Δηλαδή, αυτό η δική μας χώρα δεν μπορεί να το ανεχθεί. Αυτό το οποίο ελπίζουμε είναι ότι η Τουρκία προσλαμβάνει πλέον ότι αυτή η εκδήλωση της παραβατικότητας δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την Τουρκία, ούτε οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε όξυνση και σε χειροτέρευση των σχέσεων μας.

Για το Κυπριακό

«Ούτως ή άλλως, η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στο Κυπριακό. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο της Συνθήκης Εγγύησης, αλλά παραμένοντας ως στρατός εισβολής. Ο,τιδήποτε κάνει η Τουρκία στην Κύπρο, απλώς επιβαρύνει ούτως ή άλλως ένα εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επίλυσή του. Εγώ ελπίζω. Δεν μπορώ εγώ να συμβουλέψω τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ελπίζω ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα αποφύγει οτιδήποτε θα συνιστά πρόκληση προς το διεθνές δίκαιο. Όχι μόνο προς την Ελλάδα ή προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς το διεθνές δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάγκη να υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο κανόνων που να διέπει τη διεθνή ζωή.

Τώρα, από εκεί και πέρα, με ρωτάτε μία σειρά από πράγματα που συνδέονται με το Κυπριακό. Θα σας πω κάτι γενικότερο. Είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μία ελπίδα λύσης του Κυπριακού. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη, εδώ και λίγες εβδομάδες, δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα. Γιατί; Διότι από το 1977 και μετά υπήρχε τουλάχιστον ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζητήσεων. Η προσπάθεια επίτευξης κανόνων λειτουργίας μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έρχεται και αμφισβητεί και αυτό ακόμα το πλαίσιο. Το πλαίσιο το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και από κοινή αντίληψη όλων των πλευρών μέχρι πρόσφατα.

Είμαστε, λοιπόν, στο χειρότερο σημείο που ήμασταν ποτέ. Και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε επ’ αυτής της πολύ βεβαρημένης κατάστασης είναι επιπλέον προκλήσεις».

Για τα Βαλκάνια
Σχετικά με τα Βαλκάνια και το non paper που κυκλοφόρησε περί αλλαγής συνόρων, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ιερόσυλη» οποιαδήποτε τέτοια αναφορά.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα Βαλκάνια είναι σκέψεις περί αλλαγής συνόρων. Τα Βαλκάνια είναι μια ασταθής περιοχή. Οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια πρέπει να γίνεται με πολύ πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πυροδοτήσει άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν πιστεύω με κανένα τρόπο ότι αυτό τον non paper προέρχεται από κάποιο κράτος. αρχηγό κράτους ή κυβέρνηση βαλκανικής χώρας», ανέφερε. Σημείωσε πως αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το Κόσοβο.
Για την Αλβανία
Για την Αλβανία, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δημοσίως δεσμευτεί για την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και τόνισε πως είναι σημαντικό να μη βλέπουμε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπό το πρίσμα της σχέσης της Αλβανίας με την Τουρκία.
«Η Αλβανία ιστορικά έχει κάνει την επιλογή της και το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ΕΕ, δείχνει που θα βρίσκεται σε 50,100, 150 χρόνια. Αυτό ντετερμιστικά θα τη φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον» εκτίμησε.
Για την «κρατική αεροπειρατεία» Λουκασένκο
Σχετικά με τη Λευκορωσία σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων. «Αν φτάσαμε στο σημείο να γίνεται αεροπειρατεία από κράτη τότε σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι στον 21ο αιώνα, είναι πολύ πίσω. Αυτό που συνέβη είναι καθολικά απαράδεκτο. Χώρα και μάλιστα της Ευρώπης να κατεβάζει αεροπλάνο, να απαγάγει και να κρατεί επιβάτη του αεροπλάνου», τόνισε.
Επισήμανε ότι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο το Λουκασένκο είναι για να του δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει έναν διάλογο με την αντιπολίτευση και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα του σε εκλογές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου