Saturday, 20 April, 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή του Ν. Παππά πρότεινε η εισαγγελέας

Tην απαλλαγή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών πρότεινε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή

υποστηρίζοντας πως από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ενοχή του δικαζόμενου υπουργού, ενώ έκανε λόγο για «κονιορτοποίηση του κατηγορητηρίου». Επίσης, απαλλαγή πρότεινε η εισαγγελέας και για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα που δικάζεται ως συνεργός του πρώην υπουργού.

Οπως ανέπτυξε η εισαγγελέας, η διαγωνιστική διαδικασία διεξήχθη με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας. Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από μάρτυρες ή άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Ν. Παππά στον διαγωνισμό, ενώ πρόσθεσε πως το ότι τελικά η εταιρεία του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει τελικά την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που «καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο».

«Δεν όφειλε ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό», είπε η εισαγγελέας. «Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με τη διαφάνεια του διαγωνισμού». Υποστήριξε επίσης, ότι δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ηλεκτρονικά μηνύματα που προσκομίστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα. Ακόμα πρότεινε να μη ληφθεί υπόψη και η κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα, λέγοντας πως ουσιαστικά η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου απασχολήθηκε με μία αστική διαφορά μεταξύ Καλογρίτσα και του ομίλου Χούρι, που δεν μπορεί να ενδιαφέρει το δικαστήριο.

Κατά την εισαγγελέα, όσα κατήγγειλε ο Χρ. Καλογρίτσας εις βάρος του Ν. Παππά, στοχεύουν στο να υπάρξει καταδίκη, προκειμένου ο δικαζόμενος επιχειρηματίας να ανατρέψει την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους Χούρι και τον ανάγκασε να πληρώσει τρία εκατ. ευρώ, ποσό που δόθηκε στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ως εγγυητική επιστολή. Επίσης, η κ. Σμυρλή χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή που έκανε λόγο για ροή «μαύρου» χρήματος από τον Καλογρίτσα προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από την εισαγγελική πρόταση με δήλωσή του που διαβάστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» εις βάρος του. «Η θέση μου», τόνισε ο Νίκος Παππάς, «για την παρούσα υπόθεση είναι από την αρχή της ξεκάθαρη. Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά. Αμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το κόμμα, στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί». Στη δήλωση του Νίκου Παππά απάντησε ο συνήγορος του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος. Την χαρακτήρισε «δίκην απολογίας» που επιχειρεί να πολιτικοποιηθεί η ποινική διαδικασία. kathimerini

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου