Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εκλογές 2023: Πότε θα στηθούν οι κάλπες, τα 3+1 σενάρια, η πιθανότερη ημερομηνία

Την… κολοκυθιά παίζουν υπουργοί και δημοσιογράφοι για την τελική ημερομηνία των εκλογών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά με χρησμούς και κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Ο πρωθυπουργός πέρασε το τριήμερο των Φώτων στην Κρήτη στο σπίτι του στα Χανιά ενώ την ημέρα των Θεοφανίων επισκέφθηκε την Γαύδο. Ίσως ο αέρας του λιβυκού και του κρητικού πελάγους έφεραν την… «θεία

Φώτιση» και βοήθησαν να ξεκαθαρίσει κάποια δεδομένα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχει καταλήξει οριστικά στις αποφάσεις του.

Το μόνο που βγήκε από τα χείλια του κ. Μητσοτάκη ήταν το «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», στο διάλογο με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό μέγαρο την Πρωτοχρονιά. Όταν ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε ρωτώντας «πότε ακριβώς»; ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά, τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Λίγες μέρες μετά (4/1), στην πρώτη προεκλογική σύσκεψη, που έλαβε χώρα υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του στενού κυβερνητικού και κομματικού πυρήνα, το μήνυμα που εξέπεμπαν κυβερνητικά στελέχη ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».

Διάλυση της Βουλής τον Μάρτιο, προανήγγειλε ο Βορίδης

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, εξήγησε τι σημαίνει πρακτικά αυτό το σενάριο: Για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει η διάλυση της Βουλής να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου, το αργότερο. Με άλλα λόγια έχουμε μπροστά μας περίπου 100 ημέρες προεκλογικού αγώνα.

Άρα τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

Εκλογές από τον Απρίλιο και μετά. Ειρήσθω εν παρόδω, κομματικοί αξιωματούχοι έχουν ως εντολές να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες μέχρι τέλος Μαρτίου.

Αποκλείεται η ημέρα του Πάσχα, 16η Απριλίου.

Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 1 Ιουνίου, όπως διαβεβαίωσε η Νίκη Κεραμέως

Απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες, με το απώτερο σημείο τις 30.

Με βάση αυτά τα στοιχεία τα 3+1 επικρατέστερα σενάρια έχουν ως εξής:

Να στηθούν κάλπες στις 2 Απριλίου

Είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει πιθανότητες, αλλά όχι τις περισσότερες. Προϋποθέτει να διαλυθεί η Βουλή αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο 23 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα ή το αργότερο στις 30 του ίδιου μήνα.

Εκλογές στις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων)

Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο, καθώς αρκετοί λένε ότι έχει κλειδώσει. «Αν γίνουν Απρίλιο εκλογές, τότε θα γίνουν στις 9 Απριλίου» λένε άνθρωποι με γνώση όσων τεκταίνονται. Η Βουλή θα διαλυθεί μέσα Μαρτίου. Θεωρείται ευνοϊκό σενάριο καθώς θα δώσει την δυνατότητα στους ετεροδημότες που θα έχουν μεταβεί στις ιδιαίτερες περιφέρειές τους για το Πάσχα να συνδυάσουν «εκδρομή και ψήφο». Με αυτό το σενάριο οι δεύτερες κάλπες με το εκλογικό μπόνους θα στηθούν στις 30 Απριλίου το νωρίτερο ή 7 Μαΐου το αργότερο.

Εκλογές 30 Απριλίου

Είναι ένα σενάριο όχι απίθανο, αλλά θα κριθεί από τις εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά. Για ορισμένους από το κυβερνών κόμμα μοιάζει δελεαστικό καθώς ο πιθανολογούμενος ζεστός καιρός θα διευκολύνει περισσότερους ηλικιωμένους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εν αντιθέσει με νεαρούς ψηφοφόρους που ίσως προτιμήσουν την… παραλία. Σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν 21 ή 28 Μαΐου. Και πάλι δηλαδή πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Το σενάριο του Μαΐου

Δεν λείπουν και όσοι έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και εκλογές τον Μάιο, αν ο πρωθυπουργός θελήσει να εξαντλήσει τα περιθώρια ή εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν, αν και σίγουρα δεν θα θελήσει να το… τραβήξει τόσο μακριά.

iefimerida

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου