Friday, 29 March, 2024

Ελλάδα και Τουρκία ανακοινώνουν επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, Ελλάδα και Τουρκία θα ανακοινώσουν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

σε ημερομηνία που θα έπεται της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των τελευταίων ημερών δημιούργησαν το πλαίσιο, ώστε οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να πιάσουν το νήμα από εκεί που διεκόπη το 2016. Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, με την συμβολή του Γιαν Χέκερ συμφώνησαν στην εκκίνηση του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προβλέπεται η συζήτηση να αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τουρκική πλευρά όπου επικεφαλής θα είναι είτε ο υφυπουργός Εξωτερικών ή ο γενικός διευθυντής ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές.

Η Τουρκία δείχνει διάθεση για διάλογο και γλιτώνει τυχόν κυρώσεις
Η στροφή στην διπλωματία, από την πλευρά της Τουρκίας, αποτυπώθηκε στα tweets του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγραψε ότι «ακούγοντας κάθε ειλικρινές αίτημα, σκοπεύουμε να δώσουμε στη διπλωματία όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν όλοι». Η Άγκυρα σε πρώτη φάση έχει ως κέρδος την αποφυγή κυρώσεων από την ΕΕ, καθώς πλέον, παρότι θα τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου, δεν πρόκειται να υπάρξει επιβολή τους στην Τουρκία.

Αντίθετη η τακτική της Τουρκίας με την Κύπρο
Ωστόσο, μένει να φανεί τι θα συμβεί με την Κύπρο, όπου το Γιαβούζ παραμένει εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες. Η Λευκωσία, φέρεται να επιμένει στην επιβολή κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, ΤΡΑΟ. «Στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία επιλέγει την περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εισηγηθεί από τον Ιούνιο κάποιες επιπρόσθετες υποθέσεις και κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης στο Gymnich αποφασίστηκε ότι αυτές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».

Το κλίμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτυπωθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα και το θέμα της Τουρκίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου