Thursday, 28 March, 2024

Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας την αντιμετώπιση της πανδημίας

Έκτακτη ειδική ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού (SARS-Cov-2) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, με τηλεδιάσκεψη.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε το Σώμα για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου αφενός να περιοριστεί η εξάπλωσή της, αφετέρου να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας, να προστατευτούν οι πολίτεςκαι να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Από την αρχή της πανδημίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε δίπλα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού στην πρώτη γραμμή. Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τις γυναίκες και τους άνδρες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, η Περιφέρεια διένειμε, όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης περισσότερους από 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας, όπως ειδικές στολές, γάντια, αντισηπτικά και μάσκες. Επίσης, η Περιφέρεια στήριξε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με εφαρμογές τηλεϊατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, φέρνοντας το γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήση.
Στις άλλες ενέργειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έμπρακτη στήριξη στους πολίτες, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη διανομή ειδών καθαριότητας, οικιακής χρήσης και ατομικής υγιεινής σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πολιτών, τη διανομή έτοιμων γευμάτων και πακέτων ξηράς τροφής σε δικαιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως επίσης καιστη διοργάνωση διαδικτυακών θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων που παρουσιάστηκαν στο κοινό δωρεάν μέσω livestreaming. Επίσης, ο Περιφερειάρχηςσημείωσε τη διοργάνωση ενημερωτικών – επιμορφωτικών εξ αποστάσεως σεμιναρίων στους εργαζόμενους σε γηροκομεία και κλειστές κοινωνικές και προνοιακές δομές, αλλά και την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων στις ίδιες δομές για τη θωράκιση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ειδικά των ηλικιωμένων έναντι του ιού.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο αυτό το διάστημα προχώρησε σε:
-Διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.
-Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας (μάσκες ατομικής προστασίας και αντισηπτικά).
-Τοποθέτηση συστημάτων αυτόματης θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Διενέργεια τεστ ανίχνευσης για κορονοϊό σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Δημιουργία σταθερής δομής ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 198) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
-Εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε 80 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και επικουρικό προσωπικό για δυο χρόνια. Προσωπικό που απασχολείται κυρίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Και έχουμε ήδη ενισχύσει το σύστημα υγείας με 24 νέες σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ, που σώζουν ζωές από τον κορονοϊό».
Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ως σημαντικότερες παρεμβάσεις τις εξής:
1.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους σε τέσσερα νοσοκομεία: Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος).
2.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (54 σύγχρονα μηχανήματα) για τις κλινικές του ΑΧΕΠΑ ύψους 4 εκ. ευρώ.
3.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (53 σύγχρονα μηχανήματα) για τις κλινικές του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
4.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ.
5.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας.
6.Εξοπλισμός όλων των Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ.
7.Εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα από τον SARS-Cov-2 στα νοσοκομεία αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Γ. Γεννηματάς, Γ. Παπανικολάου, Γ. Παπαγεωργίου και Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.
8.Προμήθεια και δωρεά υλικών και εξοπλισμού στην 3η και 4η ΥΠΕ:
-40 προκατασκευασμένους οικίσκους (τύπου ISOBOX) για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων (21 οικίσκους για την 3η ΥΠΕ και 19 οικίσκους για την 4η ΥΠΕ).
-60.000 rapidtests διάγνωσης covid-19 (30.000 για τις ανάγκες κάθε ΥΠΕ).
-7 αναπνευστήρες ελεγχόμενου όγκου και ελεγχόμενης πίεσης για την 3η ΥΠΕ και 50 φορητούς αναπνευστήρες εντατικού αερισμού για την 4η ΥΠΕ.
-Αντιδραστήρια για 4.992 τεστ (52 kit των 96 τεστ) για το μηχάνημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μοριακής διάγνωσης Covid-19.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 200 εκ. ευρώ, από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, τονίζοντας ότι οι πληρωμές των δικαιούχων θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα και ότι αυτή είναι η πρώτη δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την αρχή της πανδημίας πριν από περίπου δέκα μήνες, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής, αλλά και της οικονομικής κρίσης. Με συνεχείς δράσεις για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και με ένα τεράστιο έργο για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, συνδράμει τους αρμόδιους στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να βγει η Κεντρική Μακεδονία από τη δίνη της υγειονομικής κρίσης και μέχρι να ορθοποδήσει η περιοχή από τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμπολίτης μας να μείνει μόνος του, κανένας συμπολίτης μας να μείνει πίσω», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με την ειδική συνεδρίαση, 21/12, του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας για την πανδημία
Η ενημέρωση λοιπόν και αυτή η συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την πανδημία έπρεπε να είχε γίνει αρχές καλοκαιριού και να επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα, για να δούμε τι σχέδιο υπάρχει, ενόψει του 2ου κύματος για το οποίο προειδοποιούσαν οι επιστήμονες τόσο για τον έλεγχο της διασποράς όσο και για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της περιοχής μας. Για να μπορέσει να ασκήσει το ΠΣ, όπως όφειλε, πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να παρθούν έγκαιρα μέτρα και να προστατευτεί ο πληθυσμός της Περιφέρειας ΚΜ, για να απαιτήσουμε έγκαιρα όλα αυτά που δεν έγιναν και φτάσαμε έως εδώ.
Να επισημάνουμε ότι, όλο αυτό το διάστημα, με ευθύνη της διοίκησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο βρίσκεται σε μια ιδιότυπη καραντίνα. Τηλεδιάσκεψη είχε να πραγματοποιηθεί από τέλη Σεπτέμβρη, ενώ το θέμα της πανδημίας είχε συζητηθεί μόνο μια φορά, την άνοιξη, μετά από πίεση και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η δραματική κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα διαχρονικών αντιλαϊκών επιλογών γενικά αλλά και στον τομέα της προστασίας της υγείας του λαού, της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής που δεν φρόντισε τόσους μήνες τώρα να ενισχύσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, να επιτάξει πραγματικά τον ιδιωτικό τομέα, να εντείνει την επιδημιολογική επιτήρηση, να εντείνει τους ελέγχους σε μεγάλους χώρους εργασίας και γηροκομεία. Ταυτόχρονα να ενισχύσει τον ΟΑΣΘ με μέσα και προσωπικό , να αραιώσει τις τάξεις στα σχολεία ενισχύοντας με εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, ενώ άνοιξε οδικό και αεροπορικό τουρισμό με πρωτόκολλα «λάστιχο» στα μέτρα των «tour operators» και μεγάλων επιχειρήσεων στις μεταφορές.
Υπογραμμίζουμε την πολύ σημαντική πλευρά της απουσίας (με ευθύνη της κυβέρνησης) συστηματικών και αναλυτικών στοιχείων, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή, τα χαρακτηριστικά αυτών των κρουσμάτων και τα δεδομένα σχετικά με την ιχνηλάτηση τους. Αυτή η απουσία πραγματικής επιδημιολογικής επιτήρησης, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις δράσεις του ΑΠΘ, εμποδίζει και το να έχουμε την πλήρη εικόνα σε σχέση με το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση και τη λήψη αποτελεσματικών στοχευμένων μέτρων.
Για όλα τα παραπάνω η Διοίκηση της ΠΚΜ όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά στήριξε την κυβερνητική πολιτική με λόγια και έργα. Έτσι, δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών, τις αναλυτικές προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δε διεκδίκησε την ενίσχυση των υπηρεσιών της και την αξιοποίηση τους για την ένταση των ελέγχων σε γηροκομεία και μεγάλους χώρους εργασίας, ενώ συνέβαλε στη στρεβλή εικόνα ότι ο τουρισμός ανοίγει χωρίς προβλήματα. Δεν διασφάλισε ακόμα, παρά τις εξαγγελίες, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους της ΠΚΜ.
Η Διοίκηση της ΠΚΜ, όχι μόνο δε ζήτησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά προχωράει και παραπέρα ζητώντας την εκχώρηση στις Περιφέρειες τμήματος της ΠΦΥ ακόμα και νοσοκομείων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας, στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή του. Παραγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη γειτονική Ιταλία με το εμπορευματοποιημένο – αποκεντρωμένο σύστημα Υγείας και με τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας. Από την «πίσω πόρτα» βάζει το ίδιο ζήτημα και η παράταξη («Κοιτάμε μπροστά»,) του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την περιφερειακή αρχή να καλύψει τα κενά που αφήνει η κυβερνητική πολιτική!
Τα όσα προπαγανδίζει η Διοίκηση της ΠΚΜ ως συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι είτε αυτονόητα, είτε αναποτελεσματικά (τμήμα του υγειονομικού υλικού που παραδόθηκε δεν είχε πιστοποίηση) και σε κάθε περίπτωση ελάχιστα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Ειδικότερα όσοι πόροι κατευθύνονται μέσω ΕΣΠΑ-ΠΕΠ προς την ενίσχυση δομών υγείας, αφενός μεν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφετέρου συμπληρώνουν την τραγική υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής πολιτικής στην οποία συμφωνεί η Διοίκηση της ΠΚΜ.
Αυτό που πρέπει να γίνει έστω και σήμερα είναι, να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας με βάση τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών, να επιταχθεί πραγματικά όλος ο ιδιωτικός τομέας χωρίς παζάρια με τους κλινικάρχες και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να ενταθούν οι έλεγχοι από κρατικές και υπηρεσίες της Περιφέρειας σε μεγάλους χώρους εργασίας, γηροκομεία για την προστασία των εργαζόμενων, όλους του λαού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου