Friday, 19 April, 2024

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Ο ιδιαίτερος συμβολισμός και το «μήνυμα» στην Άγκυρα

Ιδιαίτερα συμβολική φαίνεται πως είναι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας και

συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, στις 12 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία βρέθηκαν επί τάπητος η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.
Ενδεικτικό της απόστασης που δείχνει να κρατά η Ουάσινγκτον από την Άγκυρα, μετά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είναι το γεγονός ότι οι δύο επισκέψεις του Μάικ Πομπέο Ελλάδα και Κύπρο, δεν «συνοδεύονται» από συνέχεια των επαφών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Τουρκία και κατεχόμενα.
Άλλωστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει επανειλημμένα καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι για την Ουάσινγκτον αποτελεί επιδίωξη η σταθερότητα στην περιοχή.
Η πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφής, ενώ προκύπτει και από την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα:
«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκομένων και αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί-μεταξύ άλλων- το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.
Η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της Κύπρου σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου