Friday, 29 March, 2024

Επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα ζωτικός συνεργάτης των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι επαφές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά.
«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και ανυπομονώ να έχω μια παραγωγική επίσκεψη», έγραψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις και η απομικλάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
«Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας:
«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας».
Ο Μάικ Πομπέο θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ παρών στη συνάντηση είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για οικονομικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας, Φατμίρ Μπίτικι.
Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η άφιξη Πομπέο, οι επαφές Μητσοτάκη και τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά
Ο κ. Πομπέο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου