Friday, 29 March, 2024

Επικοινωνία Τραμπ με Μητσοτάκη – Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την ένταση στη Μεσόγειο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε με ειδική κρυπτογραφημένη συσκευή της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Oruc Reis
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τον Αύγουστο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές – σεισμογραφικές επιχειρήσεις στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ως εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ με την Τουρκία
Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με την Άγκυρα λόγω της συνάντησης του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, την παραμονή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ισραήλ.
Οργή της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Χαμάς
Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται προς την κατεύθυνση απομόνωσης της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι «βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η συνεχής προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα»
Η ανακοίνωση έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα», υπογραμμίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου