Friday, 19 April, 2024

Ερντογάν: Ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους – Οι αντιδράσεις

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξετάσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εάν η Αθήνα από την πλευρά της προβεί στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξετάσει την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εάν η Αθήνα από την πλευρά της προβεί στην έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων» ανέφερε σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν συνδέει τόσο ξεκάθαρα την μοίρα των ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των οκτώ Τούρκων, για τους οποίους (σ.σ. Έλληνες) μέχρι σήμερα ισχυριζόταν πως είναι απόφαση της «ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης».

«Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη»!
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε την ανάγκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, μετριάζοντας τη ρητορική που κυριάρχησε στο λόγο του τους τελευταίους μήνες
«Τώρα θέλουμε ειρήνη… Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη» υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί άλλες εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως τον «νεαρό και δυναμικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», ο οποίος «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα».
«Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα Πρόεδρο» πρόσθεσε.
«Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): «Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα». Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».
Επιμένουν για το «κατέβασμα» της ελληνικής σημαίας
Ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε, επίσης, στην εκδοχή ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».
Παυλόπουλος: Αδιανόητες και λυπηρές οι δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής
Μήνυμα με αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των δηλώσεών του περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, χαρακτήρισε ως «αδιανόητα και λυπηρά» τα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το ζήτημα ανταλλαγής.
«Τα όσα υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Π. Καμμένος: Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την ομηρία
Ως απόδειξη του καθεστώτος «ομηρίας» που τελούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θεωρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τις δηλώσεις Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο τούρκος πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, εάν η Αθήνα από την πλευρά της προβεί στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
«Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την «πρόταση ανταλλαγής» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας πως: «Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση, που είναι προς όφελος των Λαών».
«Η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση» καταλήγει.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου