Thursday, 18 April, 2024

Ευρωεκλογές: «Κλείδωσε» η ημερομηνία διεξαγωγής, 9 Ιουνίου 2024

Στις 9 Ιουνίου τo 2024, κλείδωσε η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών, σύμφωνα με την σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με επιστολή της Σουηδού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τζέσικα Ρόσβαλ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η επιστολή της Ρόσβαλ, που εστάλη στις 12 Μαΐου και είδε το Euractiv, αποτελεί απάντηση στην πρόταση της Μετσόλα να διεξαχθούν οι εκλογές την περίοδο 23-26 Μαΐου.

Στην επιστολή εξηγείται ότι, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, ο ισχύων εκλογικός νόμος της ΕΕ ορίζει εξ ορισμού τις ημέρες των εκλογών στις αρχές Ιουνίου. «Όπως γνωρίζετε, ο εκλογικός νόμος της ΕΕ ορίζει ότι για την αλλαγή των ημερομηνιών απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι καμία από τις εναλλακτικές ημερομηνίες δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη υποστήριξη, θα ισχύσουν οι ημερομηνίες που ορίζει ο εκλογικός νόμος της ΕΕ», ανέφερε η Ρόσβαλ στην επιστολή της προς την Μετσόλα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου