Friday, 29 March, 2024

Ζάεφ: Ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στη “Β. Μακεδονία”

Tη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη “Βόρεια Μακεδονία”, ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ, αντιδρώντας στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα, σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.
«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.
Είπε επίσης πως θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.
Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία.
Απογοήτευση εκφράζει το State Department
Την απογοήτευσή της από το «όχι» των Βρυξελλών στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εκδήλωσε και η Ουάσιγκτον
«Είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτάγκους.
«Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία με μία θετική απόφαση και για τις δύο χώρες, πριν τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων – Ε.Ε. τον Μάιο του 2020», συμπλήρωσε ο Ορτάγκους.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να επαναλάβει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και των Τιράνων.
kathimerini.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου