Friday, 19 April, 2024

Η Αλβανία αγοράζει drones από την Τουρκία! Να ελέγχει ποιον;

Πόσα drones αγοράζει η Αλβανία και πόσο κοστίζουν; Μερικά ερωτήματα σχετικά με την αγορά αυτή. Πόσα χρήματα στέλνουν

στην πατρίδα τους κάθε χρόνο οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα;
Την ίδια ώρα που ο κορονοϊός και τα εμβόλια, καθώς και οι ειδεχθείς εγκληματικές ενέργειες μονοπωλούν, μαζί με τα απαραίτητα «κοσμικά» γεγονότα, την επικαιρότητα στην χώρα μας, οι γειτονικές μας χώρες φαίνεται ότι ασχολούνται και με άλλα θέματα. Η Τουρκία για παράδειγμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί το να οδηγηθεί σε Διεθνές Δικαστήριο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, με βάση όμως τη μειωμένη επήρεια κάποιων νησιών (βλ. Καστελλόριζο), καθώς υπάρχει προηγούμενο από την ελληνοϊταλική και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τις αντίστοιχες ΑΟΖ.
Παράλληλα, γνωρίζοντας ότι με την απόκτηση των γαλλικών αεροπλάνων Rafale η Ελλάδα θα έχει μεγάλη υπεροπλία στον αέρα, προσπαθεί με πλάγια και δόλια μέσα να μάθει τα μυστικά των Rafale μέσω των καλών της φίλων και χρηματοδοτών από το Κατάρ, οι οποίοι διαθέτουν Rafale. Το θέμα είναι αν η Ντασό και κατ’ επέκταση η Γαλλία, αφήσουν την Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο, το οποίο δεν επιτρέπεται. Βέβαια, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, η Τουρκία έχει τσακωθεί εδώ και 100 περίπου χρόνια (από τότε που υπάρχει ως Τουρκία) με το Διεθνές Δίκαιο, οπότε τίποτα πλέον δεν μας φαίνεται παράξενο για τη συγκεκριμένη χώρα. Το θέμα είναι τι κάνει η χώρα μας βέβαια και πώς αντιδρά στις τουρκικές ενέργειες.
Βέβαια, εκτός από την Τουρκία υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι «παίκτες» στη βαλκανική σκακιέρα.
Ο Ζόραν Ζάεφ για παράδειγμα, στις αρχές Ιουνίου 2021 είχε μεταβεί στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όσοι είχαν πιστέψει ότι με την αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» αυτή θα απαγκιστρωνόταν από την τουρκική επιρροή μάλλον διαψεύδονται… Και φυσικά υπάρχει και η Αλβανία, η χώρα που ευεργετείται πολλαπλά από την Ελλάδα και για «ευχαριστώ» προσφέρει ναυτική βάση στην Τουρκία στην Αυλώνα, ενώ ετοιμάζεται ,όπως διαβάσαμε ,ν’ αγοράσει και τουρκικά drones. Να σημειώσουμε εδώ ότι θα χρησιμοποιήσουμε την ξενική λέξη drone, καθώς δεν υπάρχει σε κανένα ελληνικό λεξικό η απόδοσή της στα ελληνικά.
Σε χθεσινή συζήτησή μας με τον κορυφαίο Έλληνα γλωσσολόγο κύριο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη ενόψει της δεύτερης έκδοσης του «Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών, μας εκμυστηρεύτηκε ότι η λέξη drone θα υπάρχει ως ντρον και ντρόουν, στη Β’ έκδοση, αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει στον ορισμό της. Η λέξη «τηλεσκάφος», που προτείνει η Ακαδημία Αθηνών, δε νομίζουμε ότι είναι πολύ εύστοχη και δεν θα χρησιμοποιηθεί στο ΧΛΝΓ. Ας επιστρέψουμε όμως από την επιστήμη στην πεζή και σκληρή πραγματικότητα των Βαλκανίων.
Όπως ίσως είναι γνωστό, η Τουρκία είναι μέσα στους πέντε πρώτους κατασκευαστές drones παγκοσμίως και οι εξαγωγές της πολλαπλασιάζονται. Σημαντική ήταν η συμβολή των τουρκικών drone sπου χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του 2020 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ετοιμάζεται ν’ αγοράσει drones από την Τουρκία και ακολούθησαν η Τυνησία, το Μαρόκο και η Ουκρανία (αυτό βέβαια δεν θ’ αρέσει καθόλου στο Βλαντιμίρ Πούτιν). Από την άλλη πλευρά η Αλβανία έγινε η πρώτη χώρα που αγόρασε το 2020 τουρκικής παραγωγής σύστημα αντί-drone, τα ραντάρ του οποίου έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να απομακρύνουν στόχο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.
Τον Φεβρουάριο του 2020 Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας για να αναπτύξουν περισσότερο τις σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2020, το αλβανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συνεργασία που ορίζει ότι η Αλβανία θα αγοράζει οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής. Τον Ιούνιο του 2021 ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Μπίλνταρ Κούτσι με τη συνοδεία στρατιωτικών επισκέφτηκε τη μονάδα παραγωγής των drones Bayraktarστην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συμφωνήθηκε η Αλβανία να διαθέσει το ποσό των 8,2 εκ. € για την αγορά drones και μάλιστα ο αλβανικός προϋπολογισμός τροποποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021 για να περιληφθούν και τα 8,2 εκ. € για τα drones. Πόσο κοστίζει όμως ένα drone Bayraktar; Όπως βρήκαμε στο διαδίκτυο, ένα Bayraktar TB2 κοστίζει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια, περίπου δηλαδή 4,2 εκ. €. Συνεπώς, η Αλβανία μπορεί να αγοράσει δύο drones Bayraktar TB2 με τα χρήματα που διαθέτει. Αν υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία και κάποια καλύτερη τιμή σ’ έναν πιστό φίλο από την Τουρκία, δεν το γνωρίζουμε…
Το BayraktarTB2 μπορεί να πετάξει μέχρι ύψος 27.030 ποδιών (περίπου 9.000 μέτρα), μπορεί να μείνει για περισσότερες από 24 ώρες στον αέρα, να πετά μέρα και νύχτα και να μεταφέρει 150 κιλά ωφέλιμου φορτίου (Πηγή: dailysabah.com).
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από άλλα ξένα έγκυρα σάιτ, όπως το nasvision.com, defense.blog.com, albaniandailynews.com κλπ. Θα πουν τώρα πολλοί και πολλές η Αλβανία, όπως κάθε ανεξάρτητο κράτος, είναι ελεύθερη να αγοράζει αεροπλάνα, πλοία,drones, όπλα κλπ απ’ όπου θέλει. Φυσικά αυτό είναι απόλυτα σωστό. Ας δούμε όμως μερικές παραμέτρους που αφορούν την Ελλάδα. Δεν μας ενδιαφέρει π. χ. αν η Πολωνία αγοράσει 24 drones ή πόσα drones θα αγοράσουν η Τυνησία και το Μαρόκο. Η Αλβανία όμως, που βέβαια μόνη της δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
Όπως είναι γνωστό, η Αλβανία έχει ευεργετηθεί πολλαπλά και επανειλημμένα από τη χώρα μας.
Η Ελλάδα άφησε απροστάτευτη την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και η Αλβανία βρήκε την ευκαιρία να αθετήσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Ας δούμε και μερικά ακόμα θέματα. Ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν κάθε καλοκαίρι να σβήσουν τις φωτιές στην Αλβανία, που δεν διαθέτει ούτε καν ετοιμοπόλεμες επίγειες δυνάμεις πυροσβέστης. Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχουν τεχνητές λίμνες κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, που διευκολύνουν τις γρήγορες υδροληψίες από τα εναέρια μέσα.
Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ η Ελλάδα επιτηρεί με δικά της αεροπλάνα τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, όπως και των Σκοπίων. Ας θέσουμε ένα ερώτημα. Αν σερβικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Αλβανίας, θα σπεύσουν ελληνικά αεροπλάνα να τα αναχαιτίσουν; Προφανώς ναι. Δηλαδή Έλληνες και Σέρβοι να μονομαχήσουν στον αέρα για χατίρι της Αλβανίας…
Την ίδια στιγμή βέβαια οι Τούρκοι (ή Πακιστανοί) θα προβαίνουν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Αιγαίο…
Ας έρθουμε τώρα στα drones. Θα χρησιμοποιηθούν για να ελέγχουν την κατάσταση στην αλβανική επικράτεια ή μήπως θ’ αρχίσουν να πετούν πάνω από την Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πώς θα αντιδράσει ελληνική πλευρά; Θα κουκουλώσει το γεγονός, θα απευθύνει ένα από εκείνα τα γνωστά αυστηρά διαβήματα προς τα Τίρανα ή θα δείξει από την αρχή πυγμή απέναντι στην Αλβανία;
Στην ελληνοαλβανική μεθόριο στην Ήπειρο, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, υπάρχει ελλιπής ελληνική στρατιωτική παρουσία. Επανδρωμένα είναι μόνο τα φυλάκια της Κακαβιάς, των Δρυμάδων και του Μολυβδοσκέπαστου. Αν δείτε τον σχετικό χάρτη, όλη η υπόλοιπη μεθόριος ως την Αγία Μαρίνα, καλύπτεται, μόνο από Έλληνες συνοριοφύλακες και τις δυνάμεις του Frontex. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές σε άρθρα μας να επανδρωθεί, τουλάχιστον, το φυλάκιο της Καστάνιανης που λειτουργούσε από το 1921( όπως μας είπαν κάποιοι παλιοί κάτοικοι του χωριού και όχι το 1936,όπως νομίζαμε), ως το 2009, οπότε η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την κατάργησή του.
Δηλαδή και να πετάνε τα αλβανικά drones πάνω από την ελληνική επικράτεια, ποιοι θα τα βλέπουν; Οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών του Παγωνίου, που η πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος του Θεού; Για 6,5 μήνες, όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων δεν εκτελούσε δρομολόγια προς τα χωριά αυτά, λόγω κορωνοϊού(;)…
Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό, να αναφερθούμε σε κάτι το οποίο φαντάζει μεν απίθανο, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Στην απευκταία περίπτωση θερμού επεισοδίου ή σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, ποιο ρόλο θα παίξει η τουρκική βάση της Αυλώνας;
Έχει σκεφτεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, ότι μπορεί τότε να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στα βορειοδυτικά μας σύνορα;
Τα αλβανικά εμβάσματα από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα.
Έχουμε χαρακτηριστεί, ανάμεσα στ΄ άλλα ,και αντιαλβανοί, καθώς αφιερώνουμε αρκετά επικριτικά άρθρα στη γειτονική χώρα. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να είμαστε και ανθέλληνες, καθώς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε λάθη διαφόρων ελληνικών κυβερνήσεων. Και φυσικά αντιτούρκοι, αντιβούλγαροι κτλ. Με την Αλβανία συμβαίνει το εξής ιδιαίτερο. Πρόκειται για μια χώρα, η οποία μετά την πτώση του κομμουνισμού κινδύνευε, τουλάχιστον, με εμφύλιο πόλεμο.
Έχοντας ως πλεονέκτημα την ύπαρξη ελληνικής εθνικής μειονότητας, εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ήρθαν ανεξέλεγκτα στην χώρα μας και κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Εμβάσματα τους, ορθοπόδησε και η Αλβανία. Φυσικά και δεν αρνούμαστε ότι οι περισσότεροι από τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας, είναι έντιμοι και εργατικοί. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί παραβατικοί, που διέπραξαν και διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα. Κάποιοι μάλιστα δεν συνελήφθησαν ποτέ και παραμένουν ατιμώρητοι.
Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο οποίος συχνά πυκνά ευχαριστούσε τη χώρα μας για τη βοήθειά της σε διάφορους τομείς, τείνει να μετατρέψει τη χώρα του όμως σε τούρκικο προτεκτοράτο.Εκτός από μερικά έργα βιτρίνας ( Τζαμιά, νοσοκομείο με τολ κλπ), ποια είναι αλήθεια, η προσφορά της Τουρκίας στην Αλβανία;
Σε έγγραφο της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, τα εμβάσματα από το εξωτερικό προς τη χώρα, έφτασαν τα 501 εκ ευρώ, έναντι 434 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017 (όσα φαίνονται φυσικά, γιατί άλλοι ταξιδεύουν στους δικούς τους και τα δίνουν από κοντά).
Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετική( και μάλλον πιο αξιόπιστη…) μεθοδολογία από την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας αναφέρει ότι το 2017, εισέρευσαν στην Αλβανία με μορφή εμβασμάτων 1,382 δις ευρώ, από τα οποία τα 608 εκατομμύρια ευρώ( ποσοστό 45%) προήλθαν από τη χώρα μας, 502 εκ ευρώ από την Ιταλία και 102 εκ ευρώ από τις ΗΠΑ.
Αν αφαιρέσουμε τα 24 εκ ευρώ τα οποία στάλθηκαν το 2017 από την Αλβανία στη χώρα μας, το καθαρό ποσό που «μπήκε» από την Ελλάδα στην Αλβανία το 2017, ήταν 584 εκ ευρώ. Πού είναι η Τουρκία σε αυτή τη λίστα; Ποια είναι η προσφορά της ,η πραγματική όχι η φιγουρατζίδικη προς την Αλβανία. Αν δεν υπήρχαν τα εμβάσματα από την Ελλάδα, κατά κύριο και την Ιταλία κατά δεύτερο λόγο, ποια θα ήταν η οικονομική κατάσταση της Αλβανίας; Οι Αλβανοί, νομίζουμε ότι τρέφουν μάλλον φιλικά συναισθήματα προς τους Ιταλούς ( ξεχνούν μάλλον τις εικόνες με τους συμπατριώτες τους να ρίχνονται στη θάλασσα από ιταλικά καράβια τη δεκαετία του ΄90…) , δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους Έλληνες, τους οποίους οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με καχυποψία ακόμη και έχθρα. Αν δεν είναι αυτό αχαριστία, τότε τι είναι;
Δικαίωμα της Αλβανίας είναι να συνεργάζεται με όποια χώρα θέλει σε στρατιωτικό ή άλλο επίπεδο. Δεν είναι όμως δικαίωμά της η συνεργασία αυτή να στρέφεται σε βάρος άλλης χώρας, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που την έχει ευεργετήσει.
Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να ακούσουμε ή να διαβάσουμε ως είδηση ότι «αλβανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του νομού Ιωαννίνων και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη». Γιατί ίσως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις…
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: Ροές μεταναστευτικών εμβασμάτων στην Αλβανία την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, σημειώθηκε αύξηση στην αξία των μεταναστευτικών εμβασμάτων που εισέρρευσαν στην Αλβανία κατά 7,9%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2017. Συγκεκριμένα, κατά την ανωτέρω περίοδο, η συνολική αξία των εμβασμάτων από Αλβανούς πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό προς την Αλβανία ανήλθε σε 501 εκατ. ευρώ, έναντι 434 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι η αξία των μεταναστευτικών εμβασμάτων προς την Αλβανία, κατά την περίοδο 2008-2014, υποχώρησε σημαντικά λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο κατά την τελευταία τριετία παρουσιάζει βαθμιαία ανάκαμψη, ανερχόμενη κατά το 2017 σε 635,7 εκατ. ευρώ, έναντι 614,5 εκατ. ευρώ το 2016 και 590 εκ. ευρώ το 2015. Η εν λόγω αύξηση των τελευταίων ετών σχετίζεται με τον επαναπατρισμό πολλών Αλβανών μεταναστών και τη μεταφορά των αποταμιεύσεων τους από το εξωτερικό. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, σημειωτέον, χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία καταγραφής των διεθνών ροών συναλλάγματος, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ως προς την αποστολή εμβασμάτων προς την Αλβανία, αντιστοιχώντας στο 45% της συνολικής τους αξίας. Ειδικότερα, κατά το 2017 εισέρευσαν με την μορφή εμβασμάτων στην Αλβανία 1,382 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 608 εκατ. δολ. προήλθαν από τη χώρα μας, 502 εκατ. δολ. από την Ιταλία και 102 εκατ. δολ. από τις ΗΠΑ, ενώ τα εμβάσματα από την Αλβανία προς τη χώρα μας ανήλθαν σε 24 εκ. δολ.
protothema.gr

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου