Friday, 19 April, 2024

Η δύσκολη εξίσωση για τις πρόωρες εκλογές

Όλο και περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο καθώς οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

η κινητικότητα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε όλα τα κομματικά επιτελεία και οι περιοδείες-εξορμήσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα αναδύουν άρωμα εκλογών.

Ενδείξεις, πληροφορίες και εκτιμήσεις

Παράλληλα οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εντολή προς τους υπαλλήλους των κομματικών γραφείων της ΝΔ είναι να έχουν επιστρέψει από τις άδειες του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αλλά και οι αντίστοιχες συστάσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνεργάτες του να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον 15Αυγουστο, δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση: Πρόωρες εκλογές με επικρατέστερα τα σενάρια για κάλπες έως τις 2 Οκτωβρίου.

Εδώ και μέρες άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά αινιγματικών τοποθετήσεων παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις του για εξάντληση της τετραετίας έθετε αστερίσκους, είτε αναφέροντας λόγους για πρόωρες εκλογές, είτε ζητώντας εκλογική εγρήγορση από τον κομματικό μηχανισμό, είτε επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τοξικές κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε, πλέον αποφεύγει να μπει στον κόπο να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ενώ σημειώνεται ότι ήδη βουλευτής της ΝΔ έχει δημοσίως καταθέσει την «εκτίμηση» ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ η αντιπολίτευση προεξοφλεί την διενέργειά τους.

Η εξίσωση των πρόωρων

Πλέον, θέλοντας και μη, με τη συζήτηση για τις εκλογές να φουντώνει το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο πότε θα τις προκηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν υπάρχουν και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που θα τον απέτρεπαν από το να ανακοινώσει τον Αύγουστο πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο. Στην εξίσωση «πρόωρες εκλογές» υπό εξέταση από την κυβέρνηση είναι το πως θα εξελιχθεί η ένταση με την Τουρκία, πώς θα λειτουργήσει η αντιπυρική προστασία και πόσο θα αποδώσουν τα έκτακτα πακέτα-επιδόματα ενίσχυσης της κοινωνίας.

Οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο γίνονται στον πρωθυπουργό με τη λογική πως έρχεται βαρύς χειμώνας στην οικονομία και από την άποψη αυτή-σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις- μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ όσο αργούν οι εκλογές είναι βέβαιο ότι σε συνθήκες διαρκών κρίσεων μόνο μεγαλύτερη φθορά θα προκαλούσαν στην κυβέρνηση.

 

Προεκλογικά διλήμματα

Αυτό που αξίζει να καταγραφεί είναι πως η κυβέρνηση ήδη διατυπώνει προεκλογικά διλήμματα και συνθήματα και η όλη αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις επίσημες διαψεύσεις για πρόωρες εκλογές. Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών από την άλλη μεριά προκαλεί ανησυχίες στο μέγαρο Μαξίμου σε ότι αφορά το εκλογικό βατερλό του Εμανουέλ Μακρόν. Πως θα επιδράσει το αποτέλεσμα αυτό στην συμπεριφορά των ελλήνων ψηφοφόρων; Αυτό το αποτέλεσμα είναι καθρέφτης γενικότερων τάσεων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κατά συνέπεια και τάσεων στην ελληνική κοινωνία που δεν καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πλέον την κυβέρνηση. Ως πρώτη αντίδραση πάντως από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου καταγράφεται το ότι την επί της ουσίας ήττα του Εμανουέλ Μακρόν η κυβέρνηση θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως ένα ακόμα επιχείρημα για την συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ στην λογική ότι σε τέτοιες συνθήκες κρίσης αβεβαιότητας, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπορεί να προκύψει με αποδυνάμωση της ΝΔ.

Πιέσεις για να γίνουν, αλλά και πιέσεις για να μη γίνουν εκλογές

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα καθώς και τις σκέψεις των ψηφοφόρων.

«Αυτό που δεν ξέρω αν θα επηρεάσει γιατί υπάρχουν υπερκείμενα πολύ σοβαρά πράγματα, είναι ο χρόνος των εκλογών. Διαισθάνομαι ότι η εξωτερική πολιτική θα παίξει σημαντικότερο ρόλο στο επόμενο χρονικό διάστημα, μιλάω για μέρες και εβδομάδες, σε σχέση με αυτό που περιμένουμε. Με άξονα την Τουρκία που από πίσω έχει να κάνει με τον Πούτιν, που από πίσω έχει να κάνει με τη θάλασσα και που καταλήγει στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ένα “ωστόσο” και ένα “αλλά”, που λέει ότι υπάρχουν πιέσεις και εσωτερικά στην Ελλάδα και από το εξωτερικό, αλλά από το εξωτερικό υπάρχουν και ανάστροφες πιέσεις να μην γίνουν εκλογές, αλλά και να γίνουν εκλογές. Από το εσωτερικό της χώρας πάρα πολύς κόσμος από διάφορα μετερίζια, θέλει εκλογές, διότι θέλει να τελειώνει η χώρα με το θέμα σταθερότητα ή χάος, σταθερότητα ή ακυβερνησία για να μπορέσει να προχωρήσει η κατάσταση», υπογράμμισε.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου