Thursday, 28 March, 2024

Η ΙΑΤΑ καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών IATA κάλεσε την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

προκειμένου να συμφωνήσουν σε κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19, με το οποίο θα μπορεί όποιος κάνει το εμβόλιο να ταξιδεύει ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απεστάλη και σε σειρά κέντρων αποφάσεων στην Ευρώπη, ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν μια πολιτική που θα οδηγούσε στην επάνοδο των οικονομικών και κοινωνικών προνομίων της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες.
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό κλειδί για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα και να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πανευρωπαϊκό κοινώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να δοθεί στις κυβερνήσεις η εμπιστοσύνη για το ασφαλή άνοιγμα των συνόρων και στους επιβάτες η σιγουριά πως θα πετούν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Ζινιάκ.

Επιπλέον, σημειώνεται πως η ελληνική πρόταση για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να συμβάλει στην «επανεκκίνηση της κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτελεί την αφετηρία για την ανόρθωση της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα».

Από την IATA σημειώνουν πως η εκκίνηση της αεροπορίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ εν όψει νέων lockdown στην Ευρώπη και τον κόσμο.

IATA: Το πιστοποιητικό θα σώσει θέσεις εργασίας
«Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σκοτεινούς καιρούς της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, μας έδωσαν ελπίδα πως θα μπορέσουμε με ασφάλεια να εγκαταστήσουμε και πάλι την ελευθερία μετακίνησης. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα βελτιώσει την ψυχική υγεία, θα επανασυνδέσει την οικογένεια και θα ανανήψει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος.

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι το κλειδί που θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. […] Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να ξεκινήσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Μονομερείς ενέργειες αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στη διατάραξη της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Η επανασύστασή της χρειάζεται συνεργασία», λέει ο γενικός διευθυντής της IATA. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (αγγλικά: International Air Transport Association, IATA) είναι ένας διεθνής μη κρατικός οργανισμός αερομεταφορέων, με έδρα το Μόντρεαλ του Κεμπέκ, στον Καναδά. Οι τιμές των εισιτηρίων μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών καθορίζονται μέσω της ΙΑΤΑ. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΙΑΤΑ έχει κατηγορηθεί ότι λειτουργεί ως καρτέλ με τα μέλη της, ενώ πολλοί αερομεταφορείς χαμηλού κόστους δεν είναι πλήρη μέλη της ΙΑΤΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου