Thursday, 25 April, 2024

Θρίλερ στις Βρυξέλλες – «Οχι» της Μέρκελ στα κλειστά σύνορα

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. «Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Εικασίες» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που θέλουν το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής να περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και ζήτησε να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου.

Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας.

«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ’ αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε η κ. Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διατυπώσεις των Συμπερασμάτων της Συνόδου και προσέθεσε: «Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα».

Αυτά είναι κατ’ αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο ανέφεραν νωρίτερα ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει

Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.

Με το βλέμμα στην Αγκυρα η Αθήνα

Νωρίτερα, εμφανιζόταν ως τετελεσμένο το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, με τον Πρωθυπουργό να υποχρεώνεται να το αποδεχθεί, αλλά κατά τις ίδιες πληροφορίες θα ζητούσε την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης που ήδη αντιμετωπίζει όμως σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η προσοχή της Αθήνας είναι στραμμένη στην Αγκυρα. Η συμφωνία της γείτονος τόσο να δέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, αλλά και η αποστολή σαφούς μηνύματος προς τους διακινητές να μη στέλνουν πλέον όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα εφόσον η βαλκανική οδός θεωρείται πλέον κλειστή. Ως θετική κρίνεται επίσης η συμφωνία που σημειώθηκε χθες στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή και παρά την επιμονή κυβερνητικών πηγών ότι το Προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup θα ανακοινωθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Τσίπρας στη Σύνοδο: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό-Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση…» Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση…»

«Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη αναλογική κατανομή των βαρών. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».

«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο Συνόδους υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες» υπογράμμισε. «Στην Ευρώπη έχουμε αξίες… Οφείλουμε να μοιραστούμε την αλληλεγγύη και την ευθύνη…»

Νταβούτογλου: Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις

Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.

«Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Δείπνο Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ρούτε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες

Μία ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την Προεδρία της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρεσβεία και στο «τραπέζι» των συζητήσεων των τριών ηγετών βρέθηκε το «σχέδιο δράσης» που εξετάζεται για το προσφυγικό, ενώ σε αυτή δεν μετείχε τελικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά ούτε και ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ και τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ρούτε πριν τη Σύνοδο, τη Δευτέρα.

tanea.gr

Θρίλερ στις Βρυξέλλες – «Οχι» της Μέρκελ στα κλειστά σύνορα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου