Thursday, 28 March, 2024

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους νέους να ψηφίσουν στις εκλογές. «Να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Νεφέλη Μεγκ και το podcast Μπούκλα 99.

Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε, μεταξύ άλλων, για σημαντικά ζητήματα, όπως για τη φορολογία, για την παρουσία των γυναικών στην πολιτική, για την αστυνομική βία, την αξιολόγηση, αλλά και για τις μεταφορές, με αφορμή το δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις εκλογές 2023, έκανε κάλεσμα στους νέους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, να σπεύσουν να ψηφίσουν και να μη συμβιβαστούν με την ιδέα ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα.

Η 25χρονη μπλόγκερ Νεφέλη Μεγκ, η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή μέσω του Instagram, έθεσε στον πρωθυπουργό ερωτήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είπε στον κ. Μητσοτάκη πως οι απαντήσεις του δεν την καλύπτουν. Η συνέντευξη ήταν συνολικής διάρκειας 68 λεπτών.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο podcast «Μπούκλα 99» και στη Νεφέλη Μεγκ

Νεφέλη Μεγκ: Καλησπέρα, κύριε πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεια σου, Νεφέλη. Μου επιτρέπεις τον ενικό.

Νεφέλη Μεγκ: Ναι, αλλά εγώ θα κρατήσω τον πληθυντικό, που είναι και το σωστό. Να πω ότι εξεπλάγην όταν δεχθήκατε να μιλήσετε σε μένα. Δεν το συνηθίζετε να μιλάτε σε νέους, η αλήθεια είναι, και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη και ευχαριστώ γι’ αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πολλές ευκαιρίες να μιλώ σε νέους για ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, οπότε αποδέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά την πρότασή σου. Παρακολουθώ τη δουλειά σου, τη θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε μία ζωντανή και ωραία συζήτηση.

Νεφέλη Μεγκ: Ναι, έχω πολλές απορίες και τις κρατάω εδώ και καιρό που θέλω να τις ρωτήσω, δεν θα μου δίνεται ξανά η ευκαιρία να ρωτήσω έναν πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ρώτα τα όλα, λοιπόν, να δούμε τι απαντήσεις θα πάρεις.

Νεφέλη Μεγκ: Ωραία, αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, η αλήθεια είναι. Εμένα μου αρέσει πολύ η πολιτική και δεν προέρχομαι από κανένα «τζάκι», που λένε, ούτε είχα πατέρα πολιτικό, ούτε αυτά… Θεωρείτε ότι το επίθετο παίζει ρόλο στην πολιτική, αν θέλει να ασχοληθεί κάποιος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, θα έλεγα ότι οι περισσότεροι δεν προέρχονται από «τζάκι», καθώς ο αριθμός των πολιτικών οικογενειών εκ των πραγμάτων είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι όταν προέρχεσαι από μία πολιτική οικογένεια ξεκινάς από μία θέση πλεονεκτήματος αν θέλεις να μπεις στην πολιτική, γιατί έχεις μεγάλη αναγνωρισιμότητα ονόματος και αυτό σε μία πρώτη εκλογή σίγουρα παίζει τον ρόλο του.

Εμένα με βοήθησε πολύ όταν πρωτοπολιτεύτηκα, το 2004, είχα εκλεγεί πρώτος τότε στη Β’ Αθηνών, και πιστεύω ότι το όνομά μου σίγουρα έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν.

Νεφέλη Μεγκ: Γιατί; Αφού βοηθάει. Εγώ τώρα θα το πάω πολύ με παιδικές ερωτήσεις. Δηλαδή, η οικογενειοκρατία δεν είναι θέμα στην πολιτική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι θέμα στον βαθμό που μπορεί να κλείνει την πόρτα σε κάποιους άλλους οι οποίοι δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα και να μην τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την πολιτική. Αν, δηλαδή, όλοι οι βουλευτές προέρχονταν από πολιτικές οικογένειες θα είχαμε ένα πραγματικό θέμα.

Παντού, στο εξωτερικό, υπάρχει γενικά αυτή η τάση, σε άλλες χώρες περισσότερο, σε άλλες χώρες λιγότερο. Αλλά θα ήθελα να συνεχίσω απαντώντας στην ερώτησή σου, λέγοντάς σου ότι το πλεονέκτημα μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μειονέκτημα, διότι από εκεί και πέρα, άπαξ και μπεις στην πολιτική, πρέπει να αποδείξεις ότι πραγματικά αξίζει να παραμείνεις και στην πολιτική.

Επειδή κάθε φορά εκλεγόμαστε και επανεκλεγόμαστε και τίποτα δεν είναι δεδομένο, θα έλεγα ότι ο πήχης των απαιτήσεων από κάποιον ο οποίος έχει μπει στην πολιτική, έχοντας αυτό το πλεονέκτημα, μπαίνει κατά κανόνα πιο ψηλά.

Νεφέλη Μεγκ: Ωραία, είπατε αξίζει να παραμείνεις στην πολιτική. Εγώ τώρα, με όλα αυτά που έχουν συμβεί, έγινε αυτό με τα Τέμπη, εγώ έχω αναφερθεί πολλές φορές στα δικά μου podcast, δηλαδή πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής αξίζει να παραμείνει στην πολιτική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ της θέσης που έχει να κάνει με την εκτελεστική εξουσία, της θέσης του υπουργού, για να το πω έτσι πολύ απλά, και του βουλευτή.

Ο βουλευτής εκλέγεται, άρα δεν διορίζεται, εκλέγεται από τους πολίτες, οι πολίτες ανά πάσα στιγμή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους και τελικά εκλέγονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Άρα, ο βουλευτής δεν διορίζεται, εκλέγεται. Θα μου πεις, μπαίνει στο ψηφοδέλτιο από κάποιο κόμμα… δείτε εδώ τη συνέχεια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου