Saturday, 20 April, 2024

Καβγάς ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί η Διαμαντοπούλου προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία!

Σε… μήλον της Έριδος μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ μετετράπη η Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Όπως είναι αντιληπτό, πρόκειται για μια θέση εθνική και όχι κομματική ή κυβερνητική. Επιπλέον το τιμητικό αυτό αξίωμα δεν προκύπτει από… διορισμό αλλά μέσω εκλογών, όπου μάλιστα απαιτούνται πολλαπλές διεθνείς συμμαχίες, ώστε να κατορθώσει η Αννα Διαμαντοπούλου να εκλεγεί επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη θέση του Ανχελ Γκουρία.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός και να κατηγορήσει το ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνά de facto με την Δεξιά».
Ολα ξεκίνησαν όταν δημοσιοποιήθηκε η συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρώην επίτροπο και υπουργό και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, και έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα θα την προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη θέση του Άνχελ Γκουρία.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την Αννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του γγ του ΟΟΣΑ, την ηγεσία του Οργανισμού -στη θέση του Ανχελ Γκουρία- και όχι για τη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ όπου παραμένει ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Άννα Διαμαντοπούλου, σημειωτέον, έχει χρηματίσει επίτροπος της Ελλάδας, ενώ από το 2012 και μετά δεν δραστηριοποιείται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Η Χ. Τρικούπη έσπευσε σε μια πρώτη αντίδραση μέσω διαρροών από κορυφαία στελέχη να σχολιάσει θετικά την επιλογή Διαμαντοπούλου λέγοντας πως «είναι μια θέση εθνική, όχι κυβερνητική ή κομματική. Η θέση του γ.γ. του ΟΟΣΑ αφορά στην Ελλάδα και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε θετικοί και να ευχόμαστε να εκλεγεί». Δεν παρέλειπαν βέβαια να επισημάνουν με νόημα ότι «ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από την παράταξή μας για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό».

Η ανάρτηση Λοβέρδου που «άναψε φωτιές»
Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του… άναψε φωτιές.

«Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε». Η ανάρτηση Λοβέρδου προφανώς δεν στόχευε την Αννα Διαμαντοπούλου, την οποία ο ίδιος εκτιμά, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, και θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη την προοπτική εκλογής της σε μια θέση σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τουναντίον, το δημόσιο «καρφί» Λοβέρδου φαίνεται ότι έχει ως αποδέκτη την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει κάποιος τη δημόσια ανάρτησή του, φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής διαπιστώνει, προφανώς, ότι μια σειρά πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Λίνα Μενδώνη, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πάνος Τσακλόγκου, η Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά αξιοποιήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το ΚΙΝΑΛ «αφυδατώνεται» από στελέχη βεληνεκούς. Από την άλλη, «δείχνει» προς την πλευρά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η «σφήνα» ΣΥΡΙΖΑ
Αυτή ακριβώς την ανάρτηση Λοβέρδου έσπευσε να επικαλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μπαίνοντας «σφήνα» και καλώντας την Φώφη Γεννηματά να απαντήσει αν πράγματι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής με σημερινή του δήλωση αναρωτιέται αν το κόμμα του συγκυβερνά με τη Ν.Δ. και «με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε». Αναμένουμε με ενδιαφέρον η έχουσα την ευθύνη να διευκρινίσει. Υπάρχει πράγματι υπόγεια συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη; Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά;».

Για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, το Κίνημα Αλλαγής έσπευσε να βγάλει δημόσια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι είναι θετική εξέλιξη για τη χώρα η επιλογή Διαμαντοπούλου. Υπενθυμίζει δε ότι η Α. Διαμαντοπούλου αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2013 και ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017, όπως και άλλα στελέχη. Η Χ. Τρικούπη κατηγορεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προβοκάτσια» και δηλώνει ότι απαξιεί να του απαντήσει.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:
«Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Άννα Διαμαντοπούλου. Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για την διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό. Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”). Όπως αποχώρησαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αντικαταστάθηκαν από περισσότερα νέα, που δίνουν σήμερα τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα δηλαδή, με τη μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό. Σε ό,τι αφορά στις προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά εναγωνίως αφορμές για να βγει από τα εσωτερικά του αδιέξοδα, απαξιούμε να απαντήσουμε».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου