Tuesday, 23 April, 2024

Κατασκοπεία στη Ρόδο, 35χρονος: “Δεν το έκανα για τα χρήματα, αλλά για την πατρίδα μου” λέει ο μάγειρας

Σκληρή και άκαμπτη στάση κρατά ο 35χρονος ύποπτος που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, ενώ ο 56χρονος συνεργάτης του

ομολόγησε και αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα της Ρόδου.
Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση κατασκοπείας και την μέθοδο στρατολόγησης που χρησιμοποιούσε ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στα Δωδεκάνησα είναι καταιγιστικές, ενώ φαίνεται πως οι δύο ύποπτοι είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ από τον περασμένο Αύγουστο, πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο.
Στο στόχαστρο πλέον των Αρχών είναι οι διασυνδέσεις των δύο ανδρών, και κυρίως του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μεγαλύτερου και οργανωμένου κυκλώματος κατασκοπείας.
Οι δυο Έλληνες, Μουσουλμάνοι της Θράκης, κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
“Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου” δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας πλοίου που συνελήφθη.
Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικοί κατάσχεσαν φορητό υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα που εντόπισαν στο σπίτι του.
Η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας, ενώ δεν άργησε να εντοπίσει τα “ίχνη” του 56χρονου μάγειρα από το πλοίο της γραμμής που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο.
Ο τελευταίος φωτογράφιζε τις διατάξεις των πολεμικών πλοίων, στρατόπεδα και άλλα ευαίσθητα σημεία του ακριτικού νησιού και στη συνέχεια παρέδιδε τα στοιχεία δίνοντας ραντεβού με τον 35χρονο σε διάφορες καφετέριες στη Ρόδο.
Η στρατολόγηση και το πολύτιμο “υλικό”
Ο 56χρονος ναυτικός, μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου-Καστελορίζου, εξετάστηκε και ομολόγησε τα όσα του αποδίδονται, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εις βάρος του ήταν συντριπτικά και συγκλονιστικά.
Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε στους επιτελείς της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα, πως είχε γνωρίζει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον “στρατολόγησε” για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία, τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.
Συγκεκριμένα του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελλόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.
Επίσης τού ζητούσε, όταν ως επιβάτες στο πλοίο ήταν στρατιωτικοί, να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.
Ο 56χρονος μάλιστα δηλώνει “αφελής”, τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των “εξυπηρετήσεων” του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις “υπηρεσίες” του αυτές και ότι ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.
Η αντίστροφη μέτρηση της δράσης τους
Την ίδια στιγμή, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, που φέρεται να είναι το άτομο που είχε στρατολογήσει το μάγειρα, ζήτησε και πήρε προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να απολογηθεί.
Συνεπώς, την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα έχει περαιωθεί η προανάκριση με την υποβολή και των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, που χειρίζονται την δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές κατόπιν έρευνας στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρήκαν στικάκια και άλλα αντικείμενα τα οποία αναμένεται να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ η δικογραφία θα σταλεί αύριο στον Εισαγγελέα για να αποφασίσει σε τι βαθμό θα κινηθεί εναντίον τους.
thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου